59 души загинаха в деня на референдума в Сирия

OFFNews 27 февруари 2012 в 11:39 3681 0

Клането в Сирия продължава.
Клането в Сирия продължава.

Нова вълна на насилие заля Сирия. Най-малко 59 души са били убити в деня на референдум за нова конституция в страната, съобщи Ройтерс.

12 са загинали при армейски обстрел срещу квартал в град Хомс, други трима - след като силите за сигурност са открили огън по демонстранти в столицата Дамаск, съобщават от Сирийския център за наблюдение на правата на човека. Още 21 цивилни са били убити на други места в Сирия. Бунтовниците са убили 23 служители от силите за сигурност. Властите обявиха, че референдумът е протекъл нормално в по-голямата част от страната, с изключение на някои райони. Според информацията  избирателната активност е била висока. Сирийския президент Башар Асад обяви референдумът за успешен и заяви, че вотът показва готовността на страната за демократични реформи, въпреки че Западът определи вота като „фарс”. Новата конституция е изготвена от комитет от 29 души, назначени от Асад. Ако бъде приета, Конституцията може да сложи край на монопола на партия Баас, която е на власт от 1963 г. Според новия документ политическата система ще се базира на „плурализъм". От своя страна опозицията бойкотира вота и отново призова за незабавното оттегляне на президента Башар Асад, чиято фамилия управлява вече 4 десетилетия. По думите на наблюдатели, активността по време на вота е била доста висока. Избирателните участъци бяха закрити няколко часа след предвиденото. Преброяването на бюлетините се прави ръчно, в присъствието както на наблюдатели, така и на представители на властта. Според предварителните данни за резултатите от референдума, в него са взели участие 60% от гражданите, които имат право да гласуват, съобщи РИА Новости, позовавайки се на информация от служител във вътрешното министерство на близкоизточната държава. Източникът заявява, че в тези предварителни данни не са отчетени 2,5 млн. сирийци, които живеят зад граница. Междувременно водещи фигури от Сирийския национален съвет (СНС) се отцепиха от главната опозиционна група в Сирия и създадоха отделна организация, предаде Ройтерс. Този ход бележи най-сериозното разцепление сред противниците на режима на президента Башар Асад от началото на въстанието през март. "Досегашният начин на действие е безполезен. Ние решихме да създадем група за патриотично действие, за да подкрепим националните усилия за сваляне на режима с всички налични средства за съпротива, включително подкрепа за Свободната сирийска армия", каза групата по време на  конференцията  "Приятелите на Сирия", провела се миналата седмица в Тунис.

Антиправителствените протести в страната започнаха през март 2011 година. До този момент са загинали повече от 7500 души в сблъсъците между жителите на страната и правителствените войски. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови