Силно земетресение с магнитуд 7.9 разтърси Непал, над 100 жертви

OFFNews 25 април 2015 в 11:21 4001 5

Снимка BBC

Силен земен трус с магнитуд 7.9 по скалата на Рихтер разтърси Непал. Най-малко 114 са жертвите на мощнoто земетресение, съобщи правителството на страната.

В Катманду досега е потвърдена смъртта на 71 души, цитира АФП Лаксми Прасад Дакал, говорител на непалското министерство на вътрешните работи. Още 43 жертви са регистрирани в съседния град Бхартапур.

Мощното земетресение с магнитуд 7,8 по скалата на Рихтер и последвалите вторични силни трусове, срутиха 9-етажна историческа кула в непалската столица Катманду. На място са открити телата на около 10 загинали. Стотици са ранени, има още затрупани хора под рухнали сгради в Катманду.

Епицентърът на труса е бил на 31 км дълбочина. Трусът е регистриран на 80 км източно от Пакхара в Непал. Земетресението е било усетено чак в Делхи и северните градове на Индия.

Половин час след първия трус е усетен нов, съобщават от Европейския сеизмологичен център. Той е бил с магнитуд от 6.5 по скалата на Рихтер. Той е регистриран е в 12:30 часа местно време, 6:45 часа по Гринуич. Епицентърът му е било на 64 км северозападно от столицата на Непал – Катманду, с дълбочина 10 километра.

Жителите на Бихар и Утар Прадеш масово избягали от домовете си в паника. Трусът продължил близо минута, а вторични трусове били усетени в целия регион, чак до Бангладеш.

Десетки ранени със счупени крайници постъпват в централната болница. Има рухнали стени и цели къщи, над града се вижда прах от развалините.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови