Директор в Google загина при земетресението в Непал

Броят на жертвите е най-малко 1900 души

OFFNews 26 април 2015 в 09:41 9066 0

Дан Фрединбург, изпълнителен директор на Google, е сред жертвите на лавината на Еверест, предизвикана от опустошителното земетресение в Непал, предаде Reuters, като цитира официално съобщение на компанията.

Фрединбург - опитен катерач - е изкачвал най-високия връх с други трима служители на компанията, когато лавината ги ударила. Нито един от тримата му колеги не е бил ранен смъртоносно, се казва в официалното изявление. Фрединбург обаче е получил тежко нараняване на главата, което е довело до кончината му.

"Неговите душа и дух ще живеят в мнозина от нас", написа сестрата на Дан Меган в Инстаграм.

Дан Фрединбург е роден на 8 септември 1981 г. Той е продуктов мениджър на Google. Работил също по YouTube и Google Maps.

18 тела на загинали са открити в подножието на Еверест, съобщи говорител на индийската армия. Министерството на туризма на Непал потвърди смъртта на 10 души, но негов говорител съобщи, че броят на загиналите може да се увеличи и че лавината е затрупала част от базовия лагер.

Земетресението с магнитуд 7.8 по Рихтер (по данни на ЕССЦ) стана в събота (25 април) между двата най-големи града на Непал - столицата Катманду и Покара. То е най-силното от 81 години насам за 28-милионната държава.

До неделя спасителите са извадили най-малко 1900 тела на загинали, предаде Reuters. Епицентърът му бе на 83 км северозападно от столицата Катманду и на 75 км североизточно от Бактапур, където има и най-тежки последствия.

Разрушенията са опустошителни. Срината е и историческата 9-етажна кула Дхарара (XIX в.) Десетки тела бяха извадени от руините й.

Земетресението бе усетено силно и в Индия, Тибет, Пакистан и Бангладеш, където също има убити и ранени. Най-малко 12 загинаха в Индия. Няма пострадали българи.

Спасителите работиха цялата нощ, за да прокарат път сред руините на сградите в столицата Катманду. Те използваха кирки, защото булдозерите не могат да влязат в тесните улички на древния град. Те вярват, че вътре има още хора.

След опустошителното земетресение до момента в Непал са станали още 29 вторични земетресения, най-силното от които е с магнитуд 6.7 по скалата на Рихтер.

Спасителните екипи продължават работа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови