Швейцария изпревари ЕС с имунизациите срещу COVID-19

Първият ваксиниран е 90-годишна жена от дом за възрастни

OFFNews 23 декември 2020 в 16:30 3004 0

Няколко швейцарски региона започнаха ваксинационните си кампании срещу COVID-19 четири дни преди планираното им начало в Европейския съюз, предаде ДПА.

Една от първите ваксинирани е 90-годишна жена от дом за възрастни край Люцерн, заявиха местните здравни органи. Ройтерс посочва, че тя е първият ваксиниран човек в Швейцария. Самоличността й не се съобщава.

Възрастните хора и пациентите с хронични заболявания ще бъдат първите, които ще бъдат имунизирани, следвани от здравните работници и хората, които живеят в едно домакинство с уязвими хора, предвижда швейцарската имунизационна стратегия.

Швейцария, която не е членка на ЕС, одобри в събота разработената от германската компания "Бионтех" и американската "Пфайзер" ваксина. Разпределянето на първите 110 000 дози в цялата страна е възложено на армията.

Люцерн и малкият отдалечен кантон Апенцел Инероден станаха първите два от 26-те швейцарски кантона, в които бяха поставени ваксини.

Съгласно децентрализираната система на управление на алпийската република централната власт оставя на кантоните сами да разработят планове за ваксинирането на 8,6-милионното население. В Цюрих, най-големия от тях по население, поставянето на ваксини се очаква да започне на 4 януари.

Великобритния започна да имунизира още преди няколко седмици. САЩ също спешно издаде разрешение за употреба на препаратите на "Бионтех"/"Пфайзер" и на "Модерна".

Утре започват ваксинациите срещу новия коронавирус в Сърбия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови