Шотландия пое към независимостта

OFFNews 28 март 2017 в 20:43 24009 2

Депутатите в парламента в Единбург подкрепиха инициативата на шотландското правителство за провеждане на нов референдум за отделяне от Великобритания.

Парламентарното мнозинство, което включва депутати от Шотландската национална партия и Шотландската партия на „зелените”, гласува в подкрепа на правителственото искане.

На 21 и 22 март имаше дебати по въпроса. Те трябваше да завършат с гласуване, но то беше отложено заради атентата на Уестминстърския мост в Лондон.

За провеждане на ново всенародно допитване гласуваха 69 депутати, а против – 59, от Консервативната и Лейбъристката партия и от партията „Либерални демократи”.

Съгласно член 30 от Акта за Шотландия от 1998 британското правителство може да даде на региона възможност да проведе референдум за независимост. За целта е нужно съгласие на три законодателни институции: парламента на Шотландия, долната и горната камара на парламента на Обединеното кралство.

На теория британското правителство, което в момента е от членове на Консервативната партия, може да откаже това право на шотландците: както непряко като не допусне обсъждане на въпроса в парламента, така и пряко в самия законодателен орган, като се възползва от това, че разполага с мнозинство в камарата на общините.

На практика обаче, консерваторите едва ли ще откажат, давайки си сметка, че подобен отказ носи големи политически рискове, защото дава допълнителни козове на шотландските националисти, които ще започнат да обвиняват Лондон в нарушаване на правото им на автономия, уточнява БГНЕС.

Настроенията за отделяне на Шотландия от Великобритания се засилиха рязко след Брекзит. На референдума хората от автономната държава масово гласуваха за оставането на Албиона в ЕС, за разлика от англичаните и уелсците.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Елена, която върна наградата