Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Шестима убити и над 50 ранени след силно земетресение в Италия

Вероника Шербанова 20 май 2012 в 11:34 1498 0

Земетресение в Италия взе 3 жертви. Ранени са около 50 души. Снимка: БГНЕС
Земетресение в Италия взе 3 жертви. Ранени са около 50 души. Снимка: БГНЕС
Земетресение в Италия взе шест жертви. Повече от 50 души са ранени. Разрушени са множество сгради, сред които исторически забележителности.

Земетресение с магнитуд 5.9 по скалата на Рихтер разлюля район на 35 километра северозападно от италианския град Болоня в 4:00 часа местно време. Последва вторичен трус със сила 5,1 по Рихтер.

До момента от руините са извадени телата на шестима души. Двама от тях са загинали при срутването на фабрика за керамика в Сант Агостино. Ранени са над 50 души. Домовете на хиляди хора са разрушени.

Спасителните екипи продължават работа в региона. Очаква се броят на жертвите да се увеличи, защото все още не са претърсени всички срутените сгради в областта. Това включва градовете Болоня, Ферара, Модена, Верона и Мантуа.

Според сеизмолози това е едно от най-силните земетресения в региона. Особено сериозни са щетите, нанесени на редица исторически сгради в Сан Феличе сул Панаро, който се намира близо до епицентъра на земетресението. Сред най-пострадалите са замъка Естенсе от XIV век и църквата в града. Освен това са срутени покриви, напукани камбанарии и паднали керемиди.

През нощта по-лек трус е бил регистриран в Ломбардия. Няма постардали и щети.

Последното силно земетресение в Италия беше през 2009 година. След трус с магнитуд 6,3 по Рихтер в град Акуила загинаха около 300 души.

Междувременно стана ясно, че внезапни наводнения от проливните дъждове в Северен Афганистан са отнели живота на повече от 19 души, а 56 са в неизвестност. Хиляди пък са останали без дом, предаде АФП. В районите на бедствието има спасителни екипи, подкрепени от въздушни сили на НАТО и Афганистан.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!