Сепаратистите в Украйна водени от руски офицер

OFFNews 15 април 2014 в 14:32 10940 34

Снимка Reuters

Сепаратистите в Славянск

Украинските сили за сигурност (СБУ) разпознаха командира на сепаратистите в Славянск като руския офицер Игор Стрелков.

Именно негов е гласът от записаните телефонни разговори между руски сепаратисти в Славянск и техния ръководител, които украинските сили за сигурност разпространиха в понеделник.

Игор Стрелков е офицер от разузнаването в генщаба на въоръжените сили на Русия, уточниха от СБУ, цитирани от УНИАН.

Арестуваните сепаратисти разпознали Стрелков като човека, който ги е вербувал и е поставил задачата да се окупира сградата на администрацията в Харков.

Игор Стрелков е посетил Крим в началото на март и е координирал захващането на местни органи на властта и управлението на автономната република, отвличането на военни, активисти на обществени организации и други украински граждани, посочиха от СБУ.

Освен това Стрелков е давал указания на двама украински граждани за това как да окупират сградите на администрацията и на полицията в Харков, допълват от СБУ.

Срещу Игор Стрелков днес е започнало производство за предумишлено убийство и извършване на действия в ущърб на суверенитета, териториалната цялост и неприкосновеността на Украйна и организиране на масови безредици.

В понeделник СБУ разпространи запис на разговор между руски сепаратисти в Славянск и техния ръководител.

Документално потвърдените материали на Службата за безопасност на Украйна свидетелстват за това, че в Източна Украйна тече широкомащабна военна агресия от страна на Русия, която се осъществява чрез разузнавателните служби на Главното разузнавателно управление на генералния щаб на въоръжените сили на Русия, съобщиха украинските сили за сигурност.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!