Седой сменя Готвача. Андрей Трошев може да наследи Пригожин начело на ''Вагнер''

OFFNews 24 август 2023 в 15:40 4833 1

Снимка Архив

61-годишният бивш полковник от руската милиция Андрей Николаевич Трошев с позивна „Седой“ (сивокосия, б. р.) ще наследи най-вероятно загиналия в самолетна катастрофа Евгений Пригожин във военното крило на империята му – ЧВК Вагнер. Такова предположение прави France24, а появата на името на бившия милиционер не бива да е изненада, защото лично руският президент Владимир Путин го ръкоположи в средата на юли за нов главатар на вагнеровците, и то в присъствието на Евгений Пригожин.

През юли стана ясно, че Путин се е срещнал с ръководството и част от висшия състав на „оркестъра“. За срещата подробно разказа „Комерсант“, а тогава вероятно изглеждаше незначителен онзи фрагмент, в който се казва, че Владимир Путин е предложил да продължат да се бият, както и досега, под ръководството на техния пряк командир – Андрей Трошев - Седой.

Срещата е проведена в присъствието на Пригожин само пет дни след недовършения опит за метеж и на нея са били и няколко десетки старши бойци на „Вагнер“. Путин разказал пред близък до Кремъл журналист от „Комерсант“ и на въпрос на репортера как са реагирали бойците Путин отговаря: „Мнозина кимаха с глава, когато предложих това“. Според други участници в срещата, Пригожин, когото господарят на Кремъл видимо детронирал, бил отвърнал на президента, че „момчетата не са съгласни с това“.

Седой, също като Путин и Пригожин, е роден в Ленинград, днешен Санкт Петербург на 5 април 1962 година и е работил в милицията, където стига до чин полковник. Активен участник е в Афганистанската и втората чеченска войни, във военните операции на Русия в Сирия и има отличието Герой на Руската федерация.

Бродягата, Седой, Бункерния, Ратибор и Вагнер

Известна е снимката за Деня на Отечеството в Кремъл през 2016 година, където руският президент е в компанията на четири псевдонима - Бродягата, Седой, Ратибор и Вагнер – командирите от ЧВК Андрей Богатов, Андрей Трошев, Александър Кузнецов и Дмитрий Уткин, загинал заедно с Пригожин в самолетната катастрофа.

Трошев, също като загиналия Уткин, има статут на съосновател на „Вагнер“ и беше неформалният номер 2 в нея след Пригожин – изпълнява ролята на началник щаб и изпълнителен директор. Името на потенциалния наследник на Пригожин фигурира в санкционните списъци на Великобритания, ЕС и Украйна.

Според достъпни в интернет публикации той има неуравновесен характер и е пристрастен към алкохола. На 23 юни, когато Евгений Пригожин взема курс към Москва, Андрей Трошев отказва да подкрепи метежа и по думите на някои военни наблюдатели е напуснал ЧВК и е престанал да бъде член на съвета на командирите на „Вагнер“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика