Създател на Facebook се отказва от американско гражданство

OFFNews 12 май 2012 в 09:43 1798 0

Пускат акции на Facebook на фондовата борса.
Пускат акции на Facebook на фондовата борса.

Един от създателите на социалната мрежа Facebook - Едуардо Саверин, се отказа от американското си гражданство, съобщават американските медии.

Предполага се, че решението на 30-годишния мъж а е свързано с плановете на фондовата борса да се пуснат акции на Facebook. Така собствениците на акции на компанията ще трябва да платят подоходен данък, който в САЩ е миниум 15%. А всеки служител в компанията, притежаващ акции, ще трябва да плати 1,1 млн. долара данъци, щом акциите й започнат да се търгуват на борсата.

Саверин получи американско гражданство през 1998 г., но от 2009 г. живее в Сингапур. Там не се плаща подоходен данък, но според законите на САЩ, американските граждани са длъжни да го плащат, независимо къде живеят.

Саверин притежава 4% от акциите на мрежата, чиято цена вероятно ще достигне 3,84 млрд. долара. Той заедно с Марк Цукерберг, Дъстин Московиц и Крис Хюз създава социалната мрежа Facebook през 2004 г.

Първоначално Северин той бе основен инвеститор и търговски директор, но след няколко месеца престана да играе активна роля в развитието на компанията.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови