САЩ: Военната заплаха към Сирия остава в сила

Елица Мартинова 16 септември 2013 в 10:42 1856 3

Джон Кери. Снимка: ЕПА/ГНЕС
Джон Кери. Снимка: ЕПА/ГНЕС

Заплахата от американски военен удар в Сирия остава в сила, заяви държавният секретар на САЩ Джон Кери по време на пресконференция в Йерусалим след срещата си с израелския премиер Бенямин Нетаняху.

Кери коментира, че САЩ внимателно следят постъпките на сирийското правителство. Държавният секретар уточни, че очаква прездентът Башар Асад да спази обещанието си и да предаде химическото оръжие. Кери обаче уточни, че постигнатото в Женева споразумение не отменя възможността за въоръжена атака над Дамаск.

„Не се заблуждавайте, ние не сме зачеркнали нито една опция. Макар постигнатото в Женева споразумение да отдалечи непосредствената заплаха от американски военни удари, ние продължаваме да следим ситуацията“, коментира Джон Кери.

Същата позиция изрази в неделя вечер Франсоа Оланд - президентът на Франция - страната в Европа, която бе най-твърдият поддръжник на идеята за военна намеса в Сирия. Пред френските медии държавният глава обяви, че опасността от удар по Дамаск остава и уточни, че "в противен случай режимът на Асад няма да изпита никакъв натиск".

Премиерът Бенямин Нетаняху подкрепи мнението на САЩ и Франция. Според него районът ще стане значително по-спокоен, ако президентът Асад предаде химическото си оръжие.

„За да има дипломацията някакъв шанс за успех, тя трябва да е съчетана с вдъхваща респект заплаха. Светът трябва да е сигурен, че екстремистките режими не притежават оръжия за масово унищожение, защото ако имат такова оръжие, те ще го използват. Сирия е пример за това“, коментира Нетаняху.

Междувременно днес генералният секретар на ООН Бан Ки Мун трябва да представи официалния доклад на инспекторите, които в края на август посетиха Дамаск, за да разследват информацията за употреба на отровен газ срещу цивилни граждани.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Подкастът на OFFNews