САЩ и Русия постигнаха договорка за химическото оръжие в Сирия

OFFNews 14 септември 2013 в 16:36 2572 3

Джон Кери. Снимка: ЕПА/ГНЕС
Джон Кери. Снимка: ЕПА/ГНЕС

САЩ и Русия се договориха за план за елиминирането на химическите оръжия на Сирия до средата на следващата година.

Ключовото споразумение бе постигнато след тридневни преговори. Двете държави дадоха на сирийския президент Башар Асад една седмица да предостави детайли за местата, където се съхраняват запасите от химически оръжия.

След преговорите с руския си колега Сергей Лавров, американският държавен секретар Джон Кери обяви, че режимът на Асад трябва също така да предостави незабавен и пълен достъп на инспекторите от Организацията за забрана на химическите оръжия. Инспекторите трябва да пристигнат в Сирия не по-късно от ноември.

Кери повтори предупрежденията на американския президент Барак Обама, че военните действия от страна на САЩ и техните партньори остават възможност, ако дипломацията се провали. "Не трябва да има игрички, няма има място за нищо по-малко от пълното изпълняване от страна на режима на Асад”, категорично заяви Джон Кери.

Той призна,че заради противопоставянето на Москва за военна намеса в Сирия не е възможно да се сключи предварително споразумение за това, което ще се случи, ако Дамаск не спази условията.

Руският външен министър Сергей Лавров обяви, че Москва би подкрепила някаква форма на санкции, като заяви, че Съветът за сигурност ще предприеме действия, в случай че Сирия не изпълни изискванията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!