Сирия се сбогува с химическите оръжия на 14 октомври

OFFNews 15 септември 2013 в 08:19 2633 2

Башар Ал Асад. Снимка: ЕПА / БГНЕС
Башар Ал Асад. Снимка: ЕПА / БГНЕС

ООН заяви, че всички необходими документи за присъединяването на Сирия към Конвенцията за забрана на химическите оръжия са вече налице. На 14 октомври договорът между Дамаск и ООН вече ще бъде факт.

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун, който е депозитар на Конвенцията, е получил официален документ от Сирия за присъединяване към споразумението, заяви говорителят на организацията Мартин Несирки, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Още в четвъртък Дамаск изпрати до ООН писмо, в което изрази съгласие да се присъедини към Конвенцията за забрана на химическите оръжия и да спазва нейните разпоредби. Секретариатът на ООН обаче поиска от сирийските власти допълнителна информация, припомня ИТАР-ТАСС.

НАТО приветства споразумението за Сирия, което бе постигнато в събота по време на преговорите в Женева между руския външен министър Сергей Лавров и държавния секретар на САЩ Джон Кери. Това се посочва в изявление на генералния секретар на Северноатлантическия алианс Андерс Фог Расмусен.

„Приветствам споразумението за унищожаването на сирийското химическо оръжие, което бе постигнато между държавния секретар на САЩ и руския външен министър”, се отбелязва в изявлението. Според Расмусен постигнатата договореност трябва да даде тласък за разрешаването на кризата в Сирия по политически път, както и за прекратяването на кръвопролитията в страната.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Подкастът на OFFNews