САЩ съкращават почти 100 000 военни

OFFNews 27 януари 2012 в 10:51 1460 0

Лион Панета. Снимка: ВВС
Лион Панета. Снимка: ВВС

Съединените щати ще съкратят въоръжените си сили с близо 100 хиляди души в следващите десет години, като част от програма за превръщането на армията в по-малка, но и по-ефективна, съобщи министърът на отбраната Лион Панета, цитиран от ВВС.

Пентагонът трябва да съкрати 487 милиарда долара от бюджета си през следващите 10 години. В първите пет от тях армията ще намалее от 570 000 на 490 000 като морската пехота ще бъде съкратена с 20 000 войници. До 2017 г. бюджетът ще продължи да нараства, но по-бавно, като след пет години ще достигне 567 милиарда долара.

Панета обяви, че ще се забави темпото на закупуване на новото поколение самолети F-35. Той добави още, че се обмисля създаването на своеобразна плаваща база за командосите и безпилотните самолети. Става дума да баржа, която много бързо ще може да превози спецчастите или други формирования до район на конфликт. По този начин се предполага, че ще намалее необходимостта от самолетоносачи. Министърът на отбраната на САЩ прави това, което предшественикът му Доналд Ръмсфелд искаше на промени още преди десетилетие - да създаде армия, способна да реагира бързо, да е мобилна, но и по-малочислена, за да се справя с различни заплахи. Приоритетите ще се преместят от големи конфликти, като този в Ирак и Афганистан, към зони от ключов интерес за националната сигурност на Съединените щати, коментира ВВС.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови