САЩ отказаха на руски дипломати да посетят военно гробище в Аляска

OFFNews 11 декември 2022 в 12:06 1905 8

Аляска

Снимка Pixabay

Посещението на обекта изисква издаването на разрешение от американските власти

Американските власти не са разрешили на руски дипломати на посетят гробовете на съветски военнослужещи във военна база в Аляска, предаде Ройтерс, като се позова на съобщение на руското посолство във Вашингтон.

Дипломатическото представителство написа в "Телеграм", че в петък, както и вчера, група руски представители е отишла до Анкоридж. "За съжаление местните американски власти не допуснаха дипломатите от посолството да посетят националното гробище във "Форт Ричардсън" и да се поклонят пред гробовете на съветски пилоти и моряци, загинали в Аляска в периода 1942-1945 година", каза руската дипломатка Надежда Шумова.

В сайта на "Форт Ричардсън" се посочва, че посещението на обекта изисква издаването на разрешение.

В съобщението на руското посолство се уточнява, че по-рано руски дипломати са били допускани до гробището.

Там са положени тленните останки на деветима съветски пилоти, загинали по време на Втората световна война при полети от САЩ до СССР по програмата "Заем-наем", по която Вашингтон е предоставял на съюзниците си безвъзмездна военна помощ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

318

7

Valioka

11.12 2022 в 18:39

Според рашистките учебници по история, "великая и могучая" сама е победила хитлеристка Германия. Ама безвъзмездната военна и финансова помощ от САЩ, ама договорките между Хитлер и Сталин на прага на войната - това го нема... А защо го нема, при положение, че всички народи по света признават приноса на руснаците за разгрома на нацистите? Е, айде евроалкохолика да се позамисли и да се опита (което май е невъзможно, четейки коментарите му) да си отговори на този въпрос... Защото рашиста е нагъл изрод, обременен с имперски манталитет. За това нещо години наред е работено упорито от пропагандата на КГБ и те ти го сега резултата. Защото евроалкохолик, Украйна (като страна в рамките на СССР тогава разбира се) е дала своя кървав дан във ВСВ и той пропорционално е дори по-голям от това което русняците са дали... А рашистите сега разрушават градове герои - Киев, Харков, Одеса и т.н.

345

6

Джендо Джедев

11.12 2022 в 18:17

Рашняците май са объркали янките с нашите дупедавци дето пускат руски ченгета да служат в центъра на София литургии за успех на рашисткото варварство. Да си махнат орките от Украйна, да платят репарации, да пратят в Хага виновниците и да еволюират до нивото на Хомо Сапиенс. Пък тогава - евентуално може и да ги пуснат да щъкат насам-натам.

2550

4

alfakentavur

11.12 2022 в 14:08

Безмозъчен папагал. Не можеш да измислиш нищо ново и повтаряш думите ми.
Ако не те пуснат на някой паметник - значи ги е страх от хората, на които е той. Това е глупостта на деня. Даже и в Кремъл не могат да "измислят" такава.

2550

2

alfakentavur

11.12 2022 в 12:48

Не е възможно. Програмата заем/наем не съществува в руските учебници/история/разкази за войната. Съответно и такива гробове не съществуват.

Еврото пак говори глупости. Да не пусна някой да отиде някъде не означава че мен ме е страх от това място, особено ако то е в задни ми двор.

Евро, днес единствената ти мозъчна клетка да не е в почивка?