САЩ oбяви нова военна помощ за Украйна в размер на 100 милиона долара

OFFNews 20 ноември 2023 в 21:57 1468 2

Снимка БТА/AP

Американският министър на отбраната Лойд Остин обяви нова военна помощ на САЩ за Украйна в размер на 100 милиона долара, предадоха световните агенции. Това стана по време на неговата визита в Киев.

В украинската столица министърът проведе редица срещи с украински представители.

Помощта, обявена от него за Украйна, ще включва противотанкови оръжия, прехващачи за противовъздушната отбрана, системи ХАЙМАРС, други боеприпаси.

Помощта, обявена днес, е част от вече одобрени от Конгреса на САЩ средства за нейното финансиране.

Пътуването на Остин до Украйна обаче идва в момент на разделения в Конгреса относно бъдещето на военната помощ за тази страна. Някои американски законодатели приоритизират помощта за Израел, въпреки че американски представители подчертаха, че Вашингтон може да оказва помощ едновременно и на Украйна, и на Израел.

Днес американският държавен секретар Антъни Блинкън призова законодателите да одобрят още помощ за Украйна. Той подчерта, че това е от критично важно значение и че като се помага на Украйна да се защитава, се помага за превенцията на по-голям конфликт в региона и на бъдещи агресии, а всичко това води до по-голяма сигурност за всички.

Байдън също поиска от Конгреса повече пари за Украйна. Миналата седмица той подписа мярка за временно финансиране на федералното правителство, докато бъде приет бюджета за следващата фискална година. В тази мярка обаче е изпуснато предвиждането на повече средства за Украйна. Това породи опасени, че допълнителни пари за Украйна може изобщо да не бъдат одобрени, особено след като контролираната от републиканците Камара на представителите на Конгреса прие законопроект, включващ помощ за Израел, но не и за Украйна.

Сред републиканците има такива, които са против пращането на повече помощ за Киев. Според тях средствата на американските данъкоплатци трябва да бъдат харчени у дома. Но мнозинството от републиканците в Конгреса, както и демократите продължават да подкрепят идеята за подпомагане на правителството на украинския президент Володимир Зеленски.

Очаква се на 6 и 7 декември във Вашингтон да се състои конференция на отбранителната индустрия. Събитието цели да подсили производството на оръжия в Украйна, на фона на започналия преди близо две години конфликт.

Помощта на САЩ за Киев от началото на войната през февруари 2022 г. възлиза на десетки милиарди долари. Вашингтон многократно пое ангажимента да подкрепя Украйна толкова дълго, колкото е необходимо.

Визитата на Остин днес в Киев беше втората му там от началото на войната в Украйна. Чрез нея той засвидетелства подкрепата на САЩ за Украйна.

Вашингтон е най-големият доставчик на военна помощ за Киев и намаляването на американската помощ би било сериозен удар за Украйна и нейните усилия за освобождаване на окупираните от руските сили южни и източни части на страната. "Без нашата подкрепа Путин ще успее", предупреди Остин през октомври пред конгресмени.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

870

2

Constanza

20.11 2023 в 23:11

И там има хора, лишени от обоняние, за които парите не миришат.

345

1

Джендо Джедев

20.11 2023 в 22:05

"Сред републиканците има такива, които са против пращането на повече помощ за Киев."

Няма спор, и в Америка има полезни идиоти. Иначе рашките сигурно и досега нямаше да имат ядрено оръжие. :D
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки