Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

САЩ наложи санкции на четирима висши грузински магистрати заради мащабна корупция

OFFNews 07 април 2023 в 09:13 1913 2

Снимка Radio Tavisupleba (грузинската секция на Радио Свобода)

Четиримата магистрати са нарушили върховенството на закона, твърди американската администрация

Съединените щати налагат санкции на четирима членове на грузинската съдебна система, заподозрени в "мащабна корупция", обяви на сайта си Държавният департамент на САЩ. Това е първият подобен акт в историята на американо-грузинските отношение.

Санкционирани са председателят на Апелативния съд на Тбилиси Михаил Чинчаладзе, членът на Висшия съвет на правосъдието на Грузия Леван Мурусидзе, заместник-председателят на Апелативния съд на Тбилиси Иракли Шенгелия и бившият съдия от Апелативния съд на Тбилиси Валериан Церцвадзе, както и членовете на техните семейства – на всички е забранено да влизат в САЩ.

Тези съдии, според Държавния департамент на САЩ, „злоупотребяват с позициите си като председатели на съдилища и членове на Висшия съвет на правосъдието на Грузия, подкопавайки върховенството на закона и общественото доверие в правната система на Грузия“.

Решението на американската администрация изненада проруските власти в Тбилиси. Грузинският външен министър Иля Дарчиашвили призова Държавния департамент на САЩ да преразгледа решението си и да отмени санкциите срещу грузински съдии, които той нарече "напълно неразбираеми и неприемливи". Дарчиашвили поиска също така от Държавния департамент на САЩ да предостави доказателства за корупцията на санкционираните съдии.

Иля Дарчиашвили обяви, че ако Вашингтон не преразгледа решението за санкции, тогава държавата Грузия и грузинският народ ще възприемат това „като натиск върху независимия съд на суверенна държава и груба намеса в неговата дейност“, което ще навреди дългогодишните приятелски отношения между Грузия и Съединените щати.

Посланикът на САЩ в Грузия Кели Дегнан обясни причините за решението за санкциониране на грузински съдии, като каза във видео обръщение по въпроса, че решението се основава на надеждна и съгласувана информация, че тези съдии са „злоупотребявали с публичната си длъжност и са участвали в значителни корупционни дейности“.

„С действията си те пренебрегнаха съдебния и обществения процес, като предлагаха или упражняваха натиск върху съдиите да вземат решения в полза на техните политически съюзници и манипулираха съдебни назначения за лична изгода. С тези корупционни действия те нарушиха върховенството на закона и демократичния процес и отслабиха доверието на грузинския народ в независимостта на една от най-важните институции сред демократичните институции на Грузия“, каза Кели Дегнан.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4738

2

Того

07.04 2023 в 11:32

Да се готви каскетурата.

15914

1

поп Дръвчо

07.04 2023 в 10:32

Най-забавното е, че ако човек си живее от заплата на държавна служба, Магнитски не го бърка почти никак.

Несъмнено ще му създава дребни проблеми ама нищо решаващо.
 
X

Да помогнем на украинските деца!