САЩ изпращат 200 души за специални операции срещу Ислямска държава

OFFNews 02 декември 2015 в 11:25 2942 6

Снимка Архив

Съединените американски щати обявиха, че ще изпратят специални части в Ирак, които да провеждат операции срещу Ислямска държава, съобщава Ройтерс.

Военният министър на САЩ Аш Картър обясни, че изпратените войници ще действат координирано с иракското правителство и ще помагат за поддържането на сигурността в района.

"Специалните части ще нахлуват в контролирани от Ислямска държава територии, ще освобождават заложници, ще събират информация за лидерите на терористичната група и ще провеждат операции за залавянето им", заяви Картър, добавяйки, че те ще имат свободата да действат самостоятелно в Сирия.

Иракското правителство приветства външната помощ, но първо ще трябва да одобри разполагането на специалните части на територията на страната.

Същевременно шиитските въоръжени групировки се заканиха, че ще се борят срещу разполагането на чужди войски.

Говорител на Хизбула, която е сред основните групировки, действащи на територията на Ирак, обяви, че ако пристигнат в страната американските части, ще се превърнат в "основна мишена на организацията", добавяйки, че преди са се борили с тях и са готови да го направят отново.

Очаква се разположените в Ирак войски да наброяват 200 души.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови