САЩ искат конфискация на 5,4 млн. долара от сметка на руския олигарх Константин Малофеев

OFFNews 01 декември 2022 в 09:46 1933 4

Малофеев

Снимка Ura.ru

Константин Малофеев

Американската прокуратура поиска да бъдат конфискувани 5,4 млн. долара от банкова сметка в САЩ на руския бизнесмен Константин Малофеев, съобщиха Ройтерс и БТА.

Вашингтон включи Малофеев в списъка си със санкции в края на 2014 г., понеже смята, че той финансира сепаратистите в Източна Украйна и Крим.

Федералните прокурори в Ню Йорк посочват, че конфискуването на парите е правомерно, защото Малофеев се е опитал да ги прехвърли на свой бизнес партньор в нарушение на американските санкции.

Според обвинението през март 2014 г. Малофеев е използвал фиктивна компания на Сейшелските острови, за да инвестира 10 млн. долара в акции в тексаската банка "Стратеджик гроут банкорп“ (Strategic Growth Bancorp). На следващата година е продал фиктивната компания за един долар на неназован гръцки бизнес партньор, като споразумението е било сключено със задна дата - юли 2014 г., когато санкциите все още не са били наложени.

Банката в Тексас обаче е продължила да счита Малофеев за собственик на акциите и е сигнализирала министерството на финансите за действията му.

Прокурорите твърдят, че акциите на Малофеев са били конвертирани в пари в брой и депозирани в блокирана сметка, когато през 2016 г. "Стратеджик гроут банкорп“ се слива с базираната в Денвър "Сънфлауър банк" (Sunflower Bank).

През март американското министерство на правосъдието създаде федерална работна група "Клепто кепчър“ ("KleptoCapture"), която е ангажирана с изпълняването на санкциите срещу финансите на руски олигарси, за да бъде засилен натискът срещу Русия за прекратяване на инвазията ѝ в Украйна. В резултат на това бяха издадени заповеди за конфискуване на яхти и самолети, собственост на хора, за които има подозрения, че са свързани с руския президент Владимир Путин.

Освен това американската прокуратура повдигна обвинения и на няколко руснаци и различни техни партньори от САЩ и Европа за нарушаване на санкциите.

Самият Малофеев беше обвинен през март в заобикаляне на санкциите и използване на съучастници за тайно придобиване на медии в цяла Европа.

Константин Малофеев и руският генерал Леонид Решетников имат забрана да влизат в България.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

345

3

Джендо Джедев

01.12 2022 в 13:00

Еврак,

Твоите алкаши цяла държава нападнаха с необосновани предположения за нацисти, биолаборатории и какви ли не още небивалици, ти си седнал да мрънкаш за някакъв тумбак! Айде по-сериозно!

А активите на чужди компании отдавна са прежалени, време е и твоите алкаши да прежалят каквото имат в чужбина. Ама като гледам как вият от Соловьов до твоя Дима... май още им е терсене. :D

345

1

Джендо Джедев

01.12 2022 в 10:25

От блокираните авоари на Рашка и клептократската клика, която коли и беси в нея, ще се съберат парички за възстановяването на Украйна. Ако и Рашка да откаже да плаща репарации.

 
X

Да помогнем на украинските деца!