САЩ: Иран активно улеснява нападения с ракети и дронове срещу американски военни бази в Ирак и Сирия

OFFNews 24 октомври 2023 в 13:59 1566 1

Джон Кърби след изложението си по време на пресконференцията в понеделник вечерта.

Снимка БТА/АП

Джон Кърби след изложението си по време на пресконференцията в понеделник вечерта.

Иран „активно улеснява“ ракетните и безпилотните нападения срещу американски военни бази в Ирак и Сирия, извършвани от подкрепяни от Иран групи – обяви Белият дом, цитиран от Ройтерс.

Президентът Джо Байдън е разпоредил на Министерството на отбраната да се подготви за нови атаки, за да може да реагира по подходящия начин.

Говорителят на Белия дом Джон Кърби заяви, че през последната седмица, и особено през последните няколко дни, броят на подобни атаки е нараснал, но САЩ няма да позволят заплахите за интересите им в региона да останат "без последствия".

Той заяви, че Съединените щати смятат, че тези групировки са подкрепяни от иранската Ислямска революционна гвардия (ИРГК) и от иранското правителство, което също така продължава да подкрепя бойните групировки "Хамас" и "Хизбула".

"Знаем, че Иран следи отблизо тези събития, а в някои случаи активно подпомага тези нападения и подтиква други, които може да искат да използват конфликта за свое добро или за доброто на Иран", каза той.

Нараства броят на нападенията срещу американски сили, откакто избухна войната между Израел и Хамас след терористичното нападение на „Хамас“ от 7 октомври срещу Израел.

"Дълбоко сме обезпокоени от възможността за значителна ескалация на тези атаки през следващите дни", каза Кърби.

През последните две седмици Байдън изпрати военноморски сили в Близкия изток, включително два самолетоносача, други военни кораби и около 2000 морски пехотинци.

„Няма да позволим заплахата за нашите интереси в региона да остане без последствия“ – зарече се Кърби.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика