САЩ и Северна Корея отново си размениха предупреждения за ядрени атаки

OFFNews 06 февруари 2018 в 16:16 3607 1

САЩ и Северна Корея си размениха предупреждения за ядрени атаки по време на Конференция по разоръжаването в Женева.

САЩ обявиха, че Пхенян вероятно след месеци ще е способен да нанесе удар с ядрена балистична ракета срещу континенталната им територия. Северна Корея пък подчерта, че Вашингтон обмисля изпреварващо нападение. 

Постоянният представител на САЩ в конференцията Робърт Уд каза още, че арсеналите на Китай и Русия се увеличават.

"Русия, Китай и Северна Корея увеличават своите арсенали, като засилват ролята на ядрените оръжия в своите стратегии за сигурност, а в някои случаи се стремят да разработват нови ядрени способности, за да заплашват другите мирни държави", каза Уд, цитиран от Ройтерс и БТА.

Изказването му беше посрещнато с неодобрение от делегациите от двете страни. 

В същото време Северна Корея обвини САЩ, че се опитват да влошат ситуацията на Корейския полуостров, като разполагат "големи ядрени активи" близо до границите ѝ и подготвят почвата за евентуален изпреварващ удар срещу нея.

Като се има предвид естеството и мащабът на засиленото американско военно присъствие (в района), това се прави с намерение за нанасяне на изпреварващ удар срещу КНДР, каза севернокорейският дипломат Джу Йон-чхол.

"Ако твърдите, че искате мир, прекратете опитите си с ядрени и балистични ракети и спрете провокативното си поведение и заплахи", отговори Уд.

Изказванията идват, след като преди дни правителството на Доналд Тръмп обяви, че ще увеличи ядрения потенциал на САЩ. 

Това са поредните обвинения, които двете страни си отправиха. Напрежението между Вашингтон и Пхенян се засили в последните месеци след отправените заплахи от страна на американския президент Доналд Тръмп и лидера на Северна Корея Ким Чен-ун.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови