Изстреляна от Пхенян ракета паднала в севернокорейски град при неуспешен тест

OFFNews 04 януари 2018 в 11:39 7622 0

Снимка Google Earth

Балистична ракета, изстреляна от Пхенян, е паднала в севернокорейския град Токчхон след неуспешен тест, съобщи The Diplomat, позовавайки се на източник от правителството на САЩ. 

Според изданието, цитирано от РИА Новости, неуспешният опит станал на 28 април 2017 г., а изстреляната ракета е била "Хвасон-12". 

Източникът на изданието посочва, че ракетата е била във въздуха около минута.

Ракетата е паднала в промишлена зона в извънработно време, затова се предполага, че няма много жертви, но са нанесени сериозни щети върху промишлени и селскостопански постройки. 

Изданието публикува и сателитни снимки от мястото на падането на ракетата от април и май миналата година, на които се виждат разрушения. Мястото е близо до жилищен район на града.

Снимка: Planet Labs

През 2017 г. Северна Корея използва нови обекти за тестване на ракети, вероятно за да демонстрира гъвкавостта на своята ядрена сила. Тя дори извърши изстрелване на балистични ракети от ограничен район на летище "Сунан" в Пхенян, което служи като основно съоръжение за гражданска авиация в страната и входна точка за повечето не-китайски чуждестранни посетители, допълва изданието. 

През последните месеци Пхенян обяви извършването на няколко успешни изпитания на балистични ракети, които доведе до налагането на санкции на държавата и увеличи напрежението между САЩ и Северна Корея. 

В края на септември Северна Корея заплаши да извърши най-мощното изпитание на водородна бомба в Тихия океан в отговор на заплахите на Доналд Тръмп, който обяви пред ООН, че САЩ може да се наложи да унищожат Северна Корея, ако почувстват заплаха.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!