Сирия подписа конвенцията за химическите оръжия

OFFNews 13 септември 2013 в 07:28 2359 1

Сирия. Снимка: БГНЕС
Сирия. Снимка: БГНЕС

Сирия стана пълноправен член на Конвенцията за забрана на химическите оръжия тази нощ.

Това съобщи постоянният представител на страната в ООН.

Указът за присъединяването на Сирия към конвенцията е бил подписан от сирийския президент Башар Асад, а посланието е било предадено на генералния секретар на ООН Бан Ки-мун от името на сирийския външен министър Уалид Муалем. Сирия бе една от само седем страни, които не се бяха присъединили към споразумението, което задължава членовете си да унищожат напълно запасите си от химически оръжия.

В Женева продължава срещата между държавния секретар на Съединените щати Джон Кери и руския външен министър Сергей Лавров. Днес към тях ще се присъедини и пратеника на ООН и Арабската лига за Сирия Лахдар Брахими. По-рано Лавров заяви, че е възможно да се обсъдят с Брахими перспективите за организиране на мирна конференция за Сирия "Женева-2". 

"Решаването на проблема с химическите оръжия в Сирия ще направи военните удари срещу страната ненужни", заяви Лавров цитиран от ИТАР-ТАСС. Преди началото на срещата с Кери, Лавров изрази надежда, че САЩ ще предпочетат мирния път за уреждане на сирийския конфликт. 

Кери даде срок от 10 дни на режима в Дамаск да постави химическия си арсенал под международен контрол. Държавният секретар на САЩ отхвърли поисканите от сирийките власти 30 дни и предупреди, че думите не са достатъчни, предаде Асошейтед прес.

Френският президент Франсоа Оланд пък ще обсъди конфликта в Сирия с министрите на външните работи на Саудитска Арабия, Йордания и Обединените арабски емирства. Френският министър на външните работи Лоран Фабиюс ще посети в неделя Пекин, където ще обсъди сирийския конфликт с китайския си колега Ван. На връщане към Франция той ще се отбие във вторник в Москва, където ще се срещне с руския външен министър Сергей Лавров.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!