Асад се съгласи да предаде химическото оръжие, САЩ му даде 10 дни

OFFNews 12 септември 2013 в 22:58 2720 1

"Сирия предава химическите си оръжия под международен контрол, заради Русия. Американските заплахи нямат никаква роля в това", заяви Башар Асад в интервю за телевизия „Русия 24“.

Асад добавя, че страна му планира в най-близко бъдеще да подаде съответните документи в ООН, за да подпише споразумението за забрана на химическите оръжия.

Малко по-късно от ООН потвърдиха, че са получили документите от Дамаск.

Включването на Сирия в Организацията за забрана на химическите оръжия е първата точка от плана, предложен от Москва за разоръжаването Дамаск, припомнят наблюдатели.

Очаква се тази вечер в Женева да се проведе среща между външният министър на Русия Сергей Лавров и държавният секретар на САЩ Джон Кери, на която да бъдат обсъдени условията по предложения от Москва план за химическо разоръжаване на Сирия.

Планът от четири точки предвижда също така допълнително уреждане между Москва и Вашингтон на въпроса дали унищожаването на сирийския химически арсенал ще се извърши съвместно от Русия и САЩ.

Преди около час Кери даде ултиматум на Асад от 10 дни, в които сирийските власти да предадат химическото си оръжие под международен контрол.   

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови