САЩ „дълбоко обезпокоени“ от руските военни в Сирия

OFFNews 10 септември 2015 в 11:14 5028 41

САЩ обявиха, че са дълбоко обезпокоени от информацията за присъствието на руски военни в Сирия, което вчера беше потвърдено от руското външно министерство.

САЩ подкрепят усилията на Русия в борбата с тероризма, но се обявяват против това тя да оказва помощ на сирийския президент Башар Асад, заяви зам.-прессекретарят на Белия дом Ерик Шулц.

Руското външно министерство потвърди вчера, че в Сирия има руски военни експерти, които съдействат за доставката на военна техника от Русия.

Русия доставя военна техника в пълно съответствие с международното право и може при необходимост да разгледа въпроса за оказване на допълнително съдействие на Дамаск в борбата с тероризма, посочиха от министерството.

Никога не сме крили военното си сътрудничество във Сирия. Ние отдавна доставяме оръжия и военна техника, подчертаха оттам.

Ние сме готови да приветстваме конструктивния принос на Русия в усилията за борба с терористичната организация „Ислямска държава“, но също така ясно сме казвали, че считаме за недопустимо предоставянето на помощ на режима на Асад от когото и да било, включително Русия, коментира Шулц.

В същото време американският държавен секретар Джон Кери е разговарял по телефона с руския външен министър Сергей Лавров. По време на разговора Кери е посочил, че ако действително има военна намеса на Русия в Сирия, това може да доведе до по-голямо насилие и не е ползва за международните усилия за спирането на конфликта.

Преди дни стана ясно, че българското външно министерство е отказало на Русия разрешение за въздушен коридор за два самолета, които превозват хуманитарна помощ за Сирия, заради съмнения, че товарът в самолетите няма да е според предварително посоченото. Отказът е за периода от 1 до 24 септември, каквото е било искането на руската страна, обясниха от ведомството.

По-късно министърът на отбраната потвърди, че според правителството с руските самолети вероятно ще превозват оръжия за Сирия.

Външният министър Даниел Митов пък подчерта, че сме готови да дадем на руските самолети да преминат над страната ни, но само ако Москва се съгласи самолетите да бъдат проверени в България.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки