България не казва минал ли е руски самолет за Сирия въпреки забраната

Юлиан Христов 09 септември 2015 в 15:27 6975 11

Институциите не казват минал ли е руски самолет за Сирия

Ден, след като властите оповестиха, че е отказан достъп на руски самолет до българското въздушно пространство, се появи информация, че през територията ни е преминал поне един полет с провизии за Сирия. 

Според сайта pan.bg на 7 септември руски самолет IL62M е преминал през българска територия. Позовавайки се на информация от специализирания тракер за проследяване на полети в реално време flightradar24.com, сайтът посочва, че самолетът, натоварен с хуманитарна помощ, е тръгнал от Москва на 7 септември вечерта, преминал е над българска територия и е кацнал в Дамаск. Полетът е SVO/UUEE - LTK/OSLK, а регистрацията на самолета е RA-86496. 

На запитване на OFFNews от Транспортното министерство първоначално обещаха да проверят случая. При последващо обаждане те препратиха въпроса към Министерството на външните работи. Говорителят на Външно Бетина Жотева от своя страна каза, че е информирана за случая, но засега за него няма официална информация.

По-рано днес външният министър Даниел Митов каза, че България ще пуска руски самолети, ако те се съгласят да покажат какво превозват. 

"Ако руските колеги са съгласни да бъдат проверявани полетите им на българското летище, ще им издадем разрешение", каза той пред журналисти.

Той коментира и отказа за даване на коридор на руски полети за Сирия: "Ясно е, че с решения 782 от 2011 г. и 420 от 2012 г. на Съвета на ЕС, ЕС налага ограничения по отношение на доставките на определен вид стоки и услуги. Всяка една от държавите-членки е длъжна да изпълнява тези решения и когато има достатъчна информация, която ни дава основание да смятаме, че има разминаване между заявената цел на полетите и реалната доставка, това означава, че не сме издали решение поради тази причина".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!