България не казва минал ли е руски самолет за Сирия въпреки забраната

Юлиан Христов Последна промяна на 09 септември 2015 в 15:27 6279 11

Институциите не казват минал ли е руски самолет за Сирия

Ден, след като властите оповестиха, че е отказан достъп на руски самолет до българското въздушно пространство, се появи информация, че през територията ни е преминал поне един полет с провизии за Сирия. 

Според сайта pan.bg на 7 септември руски самолет IL62M е преминал през българска територия. Позовавайки се на информация от специализирания тракер за проследяване на полети в реално време flightradar24.com, сайтът посочва, че самолетът, натоварен с хуманитарна помощ, е тръгнал от Москва на 7 септември вечерта, преминал е над българска територия и е кацнал в Дамаск. Полетът е SVO/UUEE - LTK/OSLK, а регистрацията на самолета е RA-86496. 

На запитване на OFFNews от Транспортното министерство първоначално обещаха да проверят случая. При последващо обаждане те препратиха въпроса към Министерството на външните работи. Говорителят на Външно Бетина Жотева от своя страна каза, че е информирана за случая, но засега за него няма официална информация.

По-рано днес външният министър Даниел Митов каза, че България ще пуска руски самолети, ако те се съгласят да покажат какво превозват. 

"Ако руските колеги са съгласни да бъдат проверявани полетите им на българското летище, ще им издадем разрешение", каза той пред журналисти.

Той коментира и отказа за даване на коридор на руски полети за Сирия: "Ясно е, че с решения 782 от 2011 г. и 420 от 2012 г. на Съвета на ЕС, ЕС налага ограничения по отношение на доставките на определен вид стоки и услуги. Всяка една от държавите-членки е длъжна да изпълнява тези решения и когато има достатъчна информация, която ни дава основание да смятаме, че има разминаване между заявената цел на полетите и реалната доставка, това означава, че не сме издали решение поради тази причина".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

09.09 2015 в 21:05

Полковник от ДС, очевидно не познаваш възможностите на сайта. Ако избереш да следиш конкретен полет, тогава останалите не се виждат изобщо!

09.09 2015 в 17:19

SyriaExpress speeding up ! 3rd day 3rd ship ! Project 1171 Tapir class LST Nikolai Filchenkov 152 transits Bosphorus

09.09 2015 в 17:11

Първо, в сайта flightradar НЕ се виждат военните полети, а САМО гражданските и второ, според този "скрийшот" (очевидно фалшив) излиза, че по това време над Европа, Африка и Азия се е осъществявал един-единствен полет- този на споменатия самолет. Много е ниско нивото на офчинюз, щом се хващат на някакви манипулирани изображения, че даже и ги разпространява, с което стават съучастници в манипулирането на общественото мнение.

09.09 2015 в 17:01

mda

И за чий самолетите ще кацат в Кипър? За презареждане - едва ли (имат си достатъчен обсег до Сирия). За товарене от там - също едва ли, защо ще правят курсове чак от Русия до Сирия, а не само от Кипър до Сирия. Тогава защо? Да не говорим, че Иран даде разрешение за минаване през въздушното му пространство. Нещо не ми се вижда много логична тезата ти.

09.09 2015 в 17:00

Смях!
Защо се хванахте на простотиите на пан.бг, който е добре известен сайт на руска издръжка?!
Ето ви заявлението на МО:

Българските Военновъздушни сили не са били активирани при полет SVO/UUEE - LTK/OSLK на пътническия самолет Ил-62 на 7 септември 2015 г., който е бил заявен пред българското Министерство на външните работи като превозващ дипломатически персонал.
Този полет не е нарушил въздушното ни пространство. Самолетът няма нищо общо с отказаните разрешения за прелитания в българското въздушно пространство на руски военно-транспортни въздухоплавателни средства по маршрут от Руската федерация до Сирия.

09.09 2015 в 16:52

mda, правиш се на разбирач, но Иран днес дадоха коридор на Русия. Значи и ти си от тия разбирачи, форумните.

09.09 2015 в 16:48

Нали имаме посланник в Москва - да прегледа наш екип товара, и да си лети... Едно междинно кацане си е скъпа работа...

09.09 2015 в 16:39

Понеже се появиха разни снимки с политически карти от хора, които за пръв път от години виждат политическата карта на Европа. Русия има нужда от коридор през България, за да може самолетите да стигат до базите в Кипър, откъдето руснаците изпълняват полети към Сирия. Това е и единственият вариант за полет в посока Сирия без да се минава през Турция/Иран/Ирак, държави, които е абсурдно да предоставят въздушен коридор на Русия.
Не е защото сме много важни и руснаците си умират да прелитат на България. Не е и защото искат да завладеят въздушното ни пространство под предтекст, че пращат самолети към Сирия. Това са варианти само в главите на няк'ви безмозъчни идиоти.
Изобщо не съм почитател на руската външна политика, по-скоро обратното. Но това са фактите. Няма никаква конспирация, причините Русия да иска въздушен коридор през България са почти изцяло географски и съвсем отчасти гео-политически, заради далеч по-близките отношения между България и Русия, сравнена с тези между Турция, Иран или Ирак и Русия.

09.09 2015 в 16:26

Обаче жалкия ЕС кога ще спре америкнските хамъри и ракети отиващи към Ислямска държава ? Не, че руснаците искат да карат хляб и сирене и те оръия возят

09.09 2015 в 16:13

Бая напреко е през България като гледам.