САЩ: 30 000 чужденци се сражават на страната на джихадистите

OFFNews 29 септември 2015 в 21:36 3991 2

Близо 30 000 души, сред които поне 250 американски граждани, са напуснали родните си места, за да се присъединят към джихадистите в Сирия и Ирак.

В повечето случаи те се сражават на страната на „Ислямска държава”. Това се казва в разследване на американския конгрес, предаде БГНЕС.

В шестмесечното разследване са участвали представители и на републиканците, и на демократите от Комисията по вътрешна сигурност. От доклада става ясно, че „американското правителство няма ясна стратегия за борбата срещу този проблем”.

В сравнение с предишния доклад от преди година броят на заминалите да се сражават на страната на ислямистите е два пъти по-голям - 30 000 души, подчертават авторите на доклада. През тази изминала година поне 100 американски граждани са се присъединили или са се опитали да се присъединят към „Ислямска държава”. Само десетима от тях са се върнали обратно в САЩ.

„Ние сме свидетели на най-голямото световно обединение на джихадистите в историята", пише още в документа и подчертава, че американските власти на практика не са успели да попречат на техните граждани да се присъединят към ислямистите.

В доклада се отправят критики и към други държави и по-специално към тези от Европа, защото не са взели мерки за събиране на данни за потенциалните терористи и разкриването на фалшивите паспорти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!