Обама и Путин с фундаментални различия за Сирия

OFFNews 29 септември 2015 в 07:40 5676 4

Обама и Путин с фундаментални различия по въпроса за Сирия

Русия и САЩ се споразумяха да търсят дипломатически изход на гражданската война в Сирия, но напълно се разминаха в позициите си по въпроса дали сирийският президент Башар ал-Асад трябва да остане на власт, пише Reuters. Руският президент смята оставането на власт на Башар ал Асад за необходимо за справяне с екстремистите, докато американската страна вижда в него „фасадна фигура“, която продължава да разпалва гражданския конфликт.

По време на 90-минутната среща американският президент Барак Обама и руският му колега Владимир Путин се споразумяха техните въоръжени сили да проведат разговори, за да се избегне конфликт между двете армии след струпването на руски войски през последните няколко седмици. Двамата лидери се договориха да координират действията на своите военни спрямо Сирия.

САЩ, Франция и техни съюзнически страни бомбардират бойците на „Ислямска държава“, които са окупирали части от Сирия и съседен Ирак като част от обявената им цел за създаване на ислямски халифат.

Русия разглежда свое възможно участие в уреждането на конфликта в Сирия само в съответствие с международното право, но сухопътни операции са изключени, заяви руският президент, цитиран от БНР.

След срещата с Обама Путин заяви пред репортерите, че в Русия ще обмислят какво повече е възможно да направят, за да подкрепят сирийското правителство и кюрдските сили срещу бойците на „Ислямска държава“.

„Има възможност да работим заедно по проблемите“, каза Путин относно разговора му с Обама, който официални американски представители определиха като „делови“.

Белият дом определи срещата като конкретна и продуктивна.

За Вашингтон струпването на руска армия в Сирия не е деструктивно, но, по думите на Обама, който направи уговорката, че мнението на Белия дом ще зависи от бъдещите действия на Кремъл и основно – доколко те са срещу „Ислямска държава“, вместо в подкрепа на режима в Дамаск. Смята се, че разговорът е помогнал на лидерите да си изяснят стратегиите в региона.

Обама и Путин са обсъдили и ситуацията в Украйна, като Обама е изразил отново позицията си за териториалната цялост и суверенитета на страната. Той е подчертал възможността за позитивен изход, ако в следващите няколко месеца се предприемат стъпки за прилагане на мирното споразумение от Минск.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови