Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Със зрелищна церемония откриха Европейските игри в Баку (снимки и видео)

OFFNews 12 юни 2015 в 22:20 9154 1

Снимка РИА Новости

Със зрелищна церемония бяха официално открити първите в историята Европейски игри, които се провеждат в Баку.

Церемонията започна с изпълнение на азербайджанския народен певец Али Несимов и с изпълнение на националния химн на страната, както и с обратно броене от 24 – годините, в които страната е независима.

На Олимпийския стадион излезе огънят на Игрите, който премина през последните седмици през 61 локации в Азербайджан. Факелът донесе джудистът Илхам Закиев.

Делегацията на Гърция премина първа по терена на стадиона, следвана от делегациите на 49 страни, подредени по азбучен ред.

Снимка: Reuters

Българското знаме развя двукратната олимпийска шампионка по спортна стрелба Мария Гроздева. След нея на стадиона излязоха 126 български спортисти, които ще представят страната ни на Европейските игри.

Голямата звезда на церемонията беше певицата Лейди Гага, която изпълни Imagine на Джон Ленън на покрито с цветя пиано.

Снимка: AP

Церемонията по откриването на Игрите беше посетена от редица официални гости, сред които руският президент Владимир Путин и председателят на Международния олимпийски комитет Томас Бах. Официални представители от българска страна бяха премиерът Бойко Борисов, спортният министър Красен Кралев и председателят на Българския олимпийски комитет.

Президентът на Азербайджан Илхам Алиев обяви Европейските игри за открити, а след това последваха фойерверки в небето над Баку. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews