Саркози застана начело на консерваторите във Франция

Ивайло Анев 30 ноември 2014 в 11:01 2714 0

Никола Саркози

Никола Саркози бе избран за председател на консервативната партия "Съюз за народно движение".

По предварителни данни 59-годишният президент на Франция в периода 2007-2012 Саркози е получил 64,5% от гласовете. Втори, с около 29 на сто, остана бившият министър на селското стопанство Брюно льо Мер, който олицетворява новото поколение политици.

Изборите бяха проведени електронно. Те започнаха вчера и продължиха 24 часа. Избирателната активност е била около 60%. Членовете на партията са приблизително 155 000.

Победата на бившия френски президент е очаквана. Тя идва в подкрепа на неговите амбиции да се кандидатира отново за поста през 2017 г.

Резултат под 70% на практика е поражение за Саркози, който гради образа на "харизматичен спасител", коментира обаче Диминик Моази от френския Институт за международни отношения пред агенция "Ройтерс". През 2004 г. Саркози бе избран за председател на консервативната партия с 85%, припомня агенцията.

Саркози бе избран за президент през 2007 година. Откакто обаче загуби от социалиста Франсоа Оланд през 2012 година, той наблюдава нетърпеливо събитията отстрани, отбелязва още "Ройтерс". В края на септември той обяви завръщането си в политиката и заяви, че ще създаде ново и мащабно политическо движение от XXI век, което ще преобърне традиционното политическо разделение. Саркози обяви, че ще предложи „нови перспективи" на Франция.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови