Сърбия отбелязва 20-тата годишнина от атентата срещу Зоран Джинджич

OFFNews 12 март 2023 в 14:25 2196 0

Снимка

Министър-председателят на Сърбия Ана Бърнабич положи днес венец пред сградата на правителството на мястото, където преди 20 години беше убит премиерът реформатор Зоран Джинджич, предаде БТА.

На полагането на венеца присъстваха министри и други членове на правителството на Сърбия.

По повод 20-ата годишнина от убийството на Джинджич днес се проведе и "Шествие за Зоран" до Новото гробище, където той е погребан. В шествието се включиха председателят на Демократическа партия Зоран Лутовац, бивши и настоящи членове на партията, чийто председател бе Джинджич.Сред събралите се, освен демократите, бяха и Небойша Зеленович и Биляна Стойкович от опозиционната партия "Заедно".

Дошлите да почетат Зоран Джинджич запалиха свещи и положиха цветя на гроба му на Алеята на почетните граждани на Новото гробище на Белград.

Зоран Джинджич беше застрелян от снайперист на 12 март 2003 г. пред сградата на правителството, две години след като бе избран за премиер. Той влиза в историята като първия демократично избран министър-председател на Сърбия след падането на режима на някогашния президент на Сърбия и Югославия Слободан Милошевич.

Много анализатори и политици определят убийството на Джинджич като опит да се спре процесът на демократизация и модернизация на обществото, както и радикалните икономически и социални реформи.

За атентата срещу Джинджич на по 40 години затвор бяха осъдени бившият командир на „Червените барети“ Милорад Улемек Легия и неговият заместник Звездан Йованович, като непосредствен извършител на убийството, както и няколко съучастници. Лидерите на Земунския клан Душан Спасоевич и Миле Лукич бяха убити в полицейска акция при залавянето им.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови