Сълзотворен газ и гранати срещу проукраински митинг в Херсон. Русия обяви, че му налага рублата от 1 май

OFFNews 28 април 2022 в 08:09 566 4

Снимка БТА/АП

Жена, загърната в украинското знаме стои срещу руски войници на улицата по време на митинг срещу окупацията на украинския град Херсон, 19 март 2022 г.

Руските сили са използвали сълзотворен газ и зашеметяващи гранати, за да разпръснат проукраински митинг в окупирания южен украински град Херсон в сряда, съобщи главният прокурор на Украйна, предаде Ройтерс. Най-малко четири души са ранени. Украйна разследва случилото се. Руската федерация не го коментира.

След него, късно снощи е отекнала серия от експлозии край телевизионната кула в града. Това е довело до временно спиране на руски телевизионни канали, съобщиха украински и руски медии, цитирани от Асошиейтед прес. Руската държавна медия РИА Новости обвини Украйна, като съобщи, че три ракети са били изстреляни от позициите на северозапад, където се намират украинските сили, и че руските сили са свалили две от тях. Агенцията се позова на източник от службите за сигурност, когото не назова.

Във вторник Руската федерация обяви, че е поставила свой кмет в Херсон, след като нейните сили са наложили контрол над административите сгради. Градът бе първият превзет след началото на руската инвазия в Украйна на 24 февруари. Оттогава местни жители организират периодични антиокупационни акции в центъра на града, поредната от които беше вчера. За последвалото офисът на украинския главен прокурор Ирина Венедиктова съобщава: "По време на мирен проукраински митинг на площад "Свобода" в град Херсон, военнослужещи от руските въоръжени сили използваха сълзотворен газ и зашеметяващи гранати срещу цивилното население".

Украинският президент Володимир Зеленски насърчи протестите в обръщение снощи с думите, че е "благодарен на всеки, който не се е отказал, който протестира, който пренебрегва окупаторите и показва на маргиналните хора, които са станали колаборационисти, че за тях няма бъдеще".

Херсонският регион е стратегически важен, тъй като осигурява част от сухопътната връзка между анексирания през 2014 г. полуостров Крим и подкрепяните от Русия сепаратистки райони в източната част на страната. Областният управител напусна Херсон във вторник.

Тази сутрин Руската федерация обяви, че Херсон ще използварубли от 1 май, съобщи руската държавна медия РИА Новости. Кирил Стремусов, заместник-председател на военно-гражданската администрация на региона, заяви, че преходът към руската валута ще се осъществи за 4 месеца, през които в обращение ще бъдат руската рубла и украинската гривна. След изтичането на този период регионът ще премине изцяло към използване на руската валута, увери той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

9347

6

Анализи

30.06 2022 в 12:57

Препоръчвам това да бъде прочетено от всички путинофили от Възраждане и БСП и после да претендират за каквото и да било. Ще напомня, че всеки, който поддържа режима на Путин извършва престъпление срещу човечеството, както навремето са били всички
нацисти, а в България т.н. бранници.

1767

3

fiki

28.04 2022 в 11:48

Така изглежда свободата и денацификацията в СССР! Това се опитаха орките и по време на Майдана да направят, но украинците се оказаха много и готови да си дадат живота.

-2175

2

IvanGrozn

28.04 2022 в 09:12

Гнусни орки! Ще бъдат осъдени за престъпленията си!