Съдилищата в Турция се напълниха с искове на хазяи срещу квартиранти - нямат пари за наем

OFFNews 03 юли 2023 в 16:53 1191 0

Снимка Ankara Masası

Очаква се турското правителство да забрани увеличаването на наемите за жилища с повече от 25 процента до юли 2024 г.

Огромен брой дела са заведени в последно време от наематели срещу наемодатели в Турция, пише днес в. „Хюриет“, цитиран от БТА. Делата са заведени заради много случаи на изселване на наемателите поради невъзможност да плащат постоянно увеличаващите се наеми или само заради голямото увеличение на наемите.

Собствениците на имоти са принудени да увеличават значително наемите заради високата инфлация. Това съответно предизвиква огромно недоволство сред наемателите, чието несъгласие с повишаването на наемите е довело до увеличаване на броя на исковете за изселване.

Делата се водят между една и две години, тъй като няма достатъчно адвокати, които желаят да представляват дадена страна. По последни оценки 60 процента от делата в съдилищата са за изселване или за определяне на наем.

Междувременно турското правителство се очаква на днешното си заседание да обсъди редица въпроси, включително повишаването на заплатите на държавните служители, както и разпоредба, забраняваща увеличаването на наемите за жилища с повече от 25 процента до юли 2024 г.

По данни на Централната банка на Турция инфлацията в страната леко се е забавила през май и е достигнала 39,59 процента в сравнение с май миналата година. По-рано Централната банка повиши основния лихвен процент от 8,5 процента на 15 процента и обеща по-строга парична политика и контрол на инфлацията. Оттогава обаче турската лира загуби значителна част от стойността си. На този фон повечето предприятия в страната увеличават почти всяка седмица продажните цени на своите продукти и услуги.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!