Съдът пусна на свобода бившия параолимпиец Оскар Писториус

OFFNews 05 януари 2024 в 13:59 942 0

Писториус

Снимка Getty images

Оскар Писториус

Бившият южноафрикански параолимпийски шампион Оскар Писториус беше освободен от затвора близо 11 г. след убийството на приятелката си фотомодела Рива Стеенкамп, съобщи Би Би Си.

Той излежа половината от над 13-годишната си присъда и бе освободен предсрочно.

Майката на Рива Стеенкамп, Джун, не възрази срещу решението за предсрочно освобождаване на бившия атлет. Но казва, че тя и семейството ѝ трябва да "излежават доживотна присъда" след смъртта на дъщеря ѝ.

29-годишната Рива Стеенкамп бе известен фотомодел и телевизионна водеща, както и дипломиран адвокат. Тя планираше да отвори собствена фирма и да помага на жени, жертви на насилие. Към момента на смъртта си тя се среща с Писториус от три месеца.

През 2013 г. 37-годишният Писториус простреля няколко пъти Рива през вратата на банята. В съда бившият спортист говори за своята невинност и твърдеше, че е объркал момичето с нахлул в къщата крадец.

Делото на Писториус се разглежда в съда от няколко години. Първоначално атлетът е осъден по по-лек член: за неволно убийство, но след искания от страна на приятелите и семейството на Рива Върховният апелативен съд на Южна Африка преразглежда това решение през 2015 г.

Съдът установява, че подсъдимият многократно е променял показанията си за събитията от ранните часове на 14 февруари 2013 г. и е открил огън, без да има основателна причина да се страхува за живота си.

През 2015 г. той е признат за виновен за убийство, а през 2017 г. е окончателно осъден на 13 години и пет месеца затвор.

Съгласно южноафриканското законодателство всички извършители на престъпления имат право на предсрочно освобождаване след изтърпяване на половината от общата присъда.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика