Съд в Ротердам осъди руснак за погазване на санкциите на ЕС срещу Русия

OFFNews 01 ноември 2023 в 17:04 851 0

Ротердам

Нидерландски съд осъди руски гражданин на 18 месеца затвор и глоби компанията му с 200 000 евро за нарушаване на търговските санкции срещу Русия, наложени от ЕС заради войната в Украйна, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

56-годишният мъж бе съден задочно и се предполага, че той е избягал в Русия, след като бе освободен от ареста преди началото на делото миналата година.

Съдът постанови, че е търгувал с микрочипове и други електронни изделия в продължение на 6 г. и е бил напълно наясно със санкциите срещу страната му. Той е бил начело на компания, която чрез трети страни изпращала стоки с "двойна употреба" към фирми в Русия, за да заобиколи наложените от ЕС ограничения, се казва още в решението.

Според районният съд в Ротердам руснакът подправял фактури и отчети за крайния потребител на продуктите, за да изглежда, сякаш те са били изпратени в Малдивите и в някои случаи - дори към несъществуваща компания в Украйна.

"Със своите действия той съзнателно и преднамерено е заобиколил санкциите на ЕС и е подкопал националните и международните закони. От налагането на санкциите тяхното заобикаляне на практика се е превърнало в негов бизнес модел", мотивира се съдът.

ЕС въведе 11 пакета от санкции, за да накаже Русия, след като Москва започна пълномащабната си инвазия в Украйна през февруари 2022 г., припомня Ройтерс. Санкциите включват търговски, отбранителни и финансови ограничения, както и "черен списък" с около 1800 физически и юридически лица, участващи във войната, която Русия започна срещу своята съседка.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Мистерии в Хераклея Синтика