Саботаж в железниците в Полша. Радио сигнал ''стоп'' спря над 20 влака, контраразузнаването разследва

Красимир Крумов 26 август 2023 в 16:40 9507 0

Снимка Getty Images

Неоторизирано използване на специален радиосигнал "стоп" в системата на железопътния транспрорт в Западнопоморската област с център Шчечин блокира над 20 влака и предизвика закъснения в графика в нощта срещу събота, съобщи компанията "Полски държавни железници" (PKP). Успоредно с това в радиокомуникационните канали на железничарите е вървял химнът на Русия. Полското контраразузнаване - Агенцията за вътрешна сигурност ABW извършва разследване на инцидента, смята се, че намесата е работа на хакери.

Според съобщението на пресаташето на РКР Магдалена Янус подаването на сигнал радио-стоп с помощта на радиотелефон от неустановен извършител е било осъществено в 21:23 часа в петък по линия 272 в участъка Далешево - Шчечин Главна и на линия 351 в участъка Хошчно - Шчечин Главна. Сигналът е достигнал до ръководителите движение и машинистите на влаковете, намиращи се в радиус 10-15 километра.

Какво представлява сигналът радио-стоп? Приемането на такъв сигнал по радиото води до незабавно спиране на всички влакове, чиито радиотелефони работят на дадената честота, в случая, според появили се видезаписи, това е 150.450 MHz, същота на която работят и комуникациите на българската железопътна инфраструктура. Сигналът води до автоматично спиране на железопътните състави в дадения район. Системата, която по принцип трябва да осигурява на пътниците максимална безопасност е задействала безпогрешно, макар и фалшиво. В същото време радиолюбители я критикуват като остаряла и от миналия век. Според един от тях, системата използва обикновен демодулатор на аналогов радиосигнал, който след откриването на сигнал радио-стоп, излъчен по канала, отделен за железницата, активизира автоматично спирачките едновременно на всички влакове в зоната на действие на сигнала. "Музейна технология отпреди 50 години", критикува един от любителите.

Според държавния превозвач не е имало опасност за пътниците. Единственият ефект от злоупотребата са изключително затрудненията в графика на влаковете. В резултат на външната намеса докъм 23:30 часа над 20 влака са били със закъснение. Товарният трафик, който също от съображения за сигурност е бил временно спрян, е взъстановен в 2:00 часа в събота.

По време на външната намеса е имало и още един инцидент. "Железничарите в цяла Полша чуваха съобщения за спиране на влаковете и... химна на Русия. Подобни случаи са регистрирани в Шчечин, Гдиня, Колобжег, Острув, Плешево, Пила и Гнежно", съобщи Кшищоф Лукша, активист, ангажиран с разобличаване на проруски дейности в Полша.

Службите в действие. За външна намеса в системата за комуникации на железниците незабавно са уведомени службите, имащи отношения към подобни инциденти - Агенцията за вътрешна сигурност, полицията, Стражата за охрана на железниците и превозвачите РКР, Интерсити, Полрегио и РКР Карго. Свикана е специална комисия от представители на инфраструктурата и превозвачите, които в реално време осъществяват мониторинг на сигурноста и организацията на железопътния трафик.

Агенцията за вътрешна сигурност (ABW), в сътрудничество с други институции провежда дейности, насочени към установяване на причините за неоторизиранвото използване на комуникационната система за управление на железопътния трафик в Полша, съобщи заместник-министърът, координиращ специалните служби и пълномощник на правителството по въпросите на комуникационната сигурност Станислав Жарин.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика