С влак през Полша: Японският премиер пристигна неочаквано от Индия в Киев

OFFNews 21 март 2023 в 10:14 2710 6

Снимка PM's Office of Japan

Зеленски покани Кишида да посети Киев при разговора им през януари.

Министър-председателят на Япония Фумио Кишида пристигна на неочаквано посещение в Украйна само часове, след визитата си в Индия, съобщи телевизия NHK. Пътуването на Кишида до Киев е дотолкова неочаквано, доколкото практиката на шефовете на японския кабинет до момента изключваше визити без предварително обявяване и без предварително уведовяване на парламента, коментират медиите в Токио.

От Втората световна война насам японски премиер не е посещавал страна или територия, на която се водят бойни действия, припомня NHK. Кишида беше последният от "колектива" на Г-7, който не е бил в Украйна от началото на руското нахлуване в страната.

Към 5 сутринта във вторник, когато се очакваше Фумио Кишида да се прибере в Токио след разговорите си премиера на Индия Нареднра Моди, NHK пусна видеозапис, показващ как главата на японското правителство се качва по тъмно в 1.30 през нощта местно време в граничния полски град Пшемисъл във влак за Киев. NHK добави, че се очаква Кишида да пристигне по-късно в Киев за разговор на високо равнище с украинския президент Володимир Зеленски.

Очаква се Кишида да потвърди пред Зеленски, че Япония – като тазгодишен домакин на срещата на Г-7 в Хирошима през май ще търси международно единство чрез налагане на строги санкции срещу Русия. Премиерът също така, според телевизионния канал, вероятно ще каже, че Япония ще продължи да предоставя максимална подкрепа на Украйна, като се фокусира върху възстановяването и хуманитарната помощ. Володимир Зеленски покани японския премиер да посети Киев при разговора им през януари т. г. по телефона и имаше нагласа, че това посещение може да се осъществи преди срещата на Г-7.

Още в края на февруари NHK съобщи, че все по-голям брой депутати одобряват плана премиерът Кишида да замине за Украйна без предварително уведомяване на парламента, като извънреден случай. Подобен план противоречеше на стандартната практика премиерите да съобщават на парламента за плановете си за пътуване, преди да заминат в чужбина. Генералният секретар на управляващата Либерално-демократическа партия обяви подобно изключение с извънредните мерки за сигурност, които трябва да бъдат взети, за да се гарантира безопасността на премиера в едно подобно пътуване.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1655

6

ob1

21.03 2023 в 22:05

Еми не е бронирания путьов поезд, ма все е нещо :)

-7195

5

vovchik

21.03 2023 в 19:59

С влак, модерна работа, ей!

-1655

4

ob1

21.03 2023 в 17:23

Има полза все пак - маските на много политици (не само у нас) паднаха.

2099

3

Mateevk

21.03 2023 в 16:36

Полза от тази война определено няма никаква и само непоправими вреди нанася, но полезните идиоти не свършват.

15914

2

поп Дръвчо

21.03 2023 в 15:37

Мхммммм, Япония...

Я да си спомним кои две страни участвали във Втората световна война още нямат мирен договор и технически са във война?

-529

1

6екеr4о

21.03 2023 в 14:57

Путлер и шайката сенилни идиоти около него излекуваха целия свят от всякакви форми на пацифизъм и така ще е за дълго, за съжаление.
Дори ултра пацифистът Махатма Ганди по време на Втората световна война временно спира да пропагандира идеята за „ненасилствена съпротива“ (ахимса). Ненасилствена съпротива и отказ от сътрудничество – това са методите на Ганди за борба с британския колониализъм. Срещу Хитлер това не работи.
Срещу новия Хитлер идеите за неутралитет също не работят. А нахалното е, че с тоя „неутралитет“ в действителност се прикрива срамежливата подкрепа за Путин и неговата все по идиотска война.
Войната на Путин е идиотска, защото от нея няма полза за никой.
Слава на Украйна!