Руските сили използват сателитна интернет услуга на Мъск в окупирани райони, твърди Украйна

OFFNews 11 февруари 2024 в 16:42 3746 15

Украйна и Русия

Снимка GettyImages

Руските сили използват терминали на сателитната интернет услуга "Старлинк" (Starlink) на Илън Мъск в окупираните райони, твърди Украйна. Според нея доказателство за "системното" ѝ използване е разговор между двама руски войници, който е прихванат от украинската страна, предаде Ройтерс.

Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната на Украйна публикува аудиозаписа в платформата "Телеграм", в който според ведомството се чува как войници от 83-та въздушно-щурмова бригада на руските въоръжени сили обсъждат поставянето на терминали в Източна Украйна.

Разузнавателната служба обаче не даде подробности за предполагаемия мащаб на използване или за начина, по който терминалите са били получени. Вчера говорителят ѝ Андрий Юсов заяви пред украински медии, че въпросът "започва да придобива системен характер".

Информацията не е потвърдена чрез независим източник, отбелязва Ройтерс.

Системите "Старлинк" са били от жизненоважно значение за комуникациите на Украйна на бойното поле, тъй като Киев е изправен пред по-голяма и по-добре оборудвана армия, отбелязва агенцията.

Компанията "СпейсЕкс" (SpaceX), която управлява терминалите на "Старлинк", заяви миналата седмица в изявление в социалната мрежа  Х, че "не прави никакъв бизнес с руското правителство или неговите военни" и че услугата ѝ не работи в Русия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1700

15

Люгер Химарс

12.02 2024 в 12:50

не били 13, а 31 танковете Абрамс.
Действително това драстично променя нещата.

Не, Байдън въобще не се е разбрал с руснаците да им даде половин Украйна. И не им е дал стар линк.

Дал е на Украйна 31 танка Абрамс, друго си е. Тръмп, който не е на власт е виновен за всичко...

-1700

14

Люгер Химарс

12.02 2024 в 12:42

жалки и смешни бройки, с които се "уважава" руското присъствие превръщащо черно море, в напрактика тяхно.


по отношение на тръмп: на морално ниво е прав - представете си наглата физиономия на лъжеца кирил петков, който обясняваше че нашето участие в нато ще бъде "построяването на пет моста над дунав - и това било и военна инфраструрктура". Откъде накъде масрафа ще бъде платен от други, за да се хрантутят такива като тебе с техните недъгави избори в живота?


Що се отнася до реалността: Тръмп изстреля ракети по руска база. Тръмп заповяда на своите войници да избият войски на вагнер. Твоят Байдън подари половин Украйна на путлер, сега е зает да създава държава на хамас.

Ето това сте.

1000

13

Sanata

12.02 2024 в 11:13

Люги, така си се напъхал в задника на Тъпф, че си сляп като къртица. От 75 млрд за Украйна от Байдън, 46 млрд са в оръжие. 186 Брадлита, танкове 31 Абрамс,, 45 броя Т-72, 189 Страйкъра. Противовъздушни: Пейтриът -1, NASAMS-12 бр., 198 Ховицър оръдия 155мм, HIMARS-39 бр. И много други. Ето пълния списък за всеки който иска да се образова: https://www.cfr.org/article/how-much-aid-has-us-sent-ukraine-here-are-six-charts
А Тъпф рекетира НАТО и България като член че ако бъде нападната, няма да се отзове, а напротив ще каже на Путин да прави каквото си иска. Той е боклук а ти си влязъл целия в задните му части.

22548

12

dolivo

12.02 2024 в 09:05

ако мислите, че втората световна война не е била нещо по различно в началото

визирам големи концерни продаващи материали и суровини на Хитлер и на Великобритания по едно и също време. Банковите разплащателни услуги на швейцарския са посредничили финансово.

Войната е мръсно нещо.

Чак към втората и фаза почва да се включват санкции наистина.

Или приказвам глупости?

-1700

11

Люгер Химарс

12.02 2024 в 01:24

Плащат ли за манипулациите по темата Sanata? Помощта на договорилия се с руснаците Байдън 2 години не е такава, че украинците да могат да им се противопоставят ефективно.
Такива манипуланти като теб говорят на ангро, но: 13 танка Абрамс, 0 Ракети подходящи за отблъскване на тежковъоръжен нашественик, 0 самолети и 1 хеликоптер. 19 системи Химарс с настрроен софтуер да стреля наблизо само и с изключително редуцирани амуниции за това.
С такава "помощ", не знам как не те е срам въобще да е обаждаш, защото е очевадно че става дума за саботаж.

на "мамин" ще говориш на тези, дето те захранват за манипулациите. рашистите.

И така.

1000

10

Sanata

12.02 2024 в 00:54

Люгерчо мамин, пресен-пресен от фермата за тролове в Петербург. Кой спира в момента 60те милиарда помощ за Украйна в Конгреса? MAGA републиканците на Тръмп и протежето му Майк Джонсън. Кой ги моли петдесет пъти да я пуснат и когато казаха че искат пари се границата с Мексико в пакет с помощта се съгласи? Байдън и демократите. И кой въпреки това пак блокира пакета защото Тъпф искаше блок на всичко? Джонсън и МAGA малоумниците. Това поне се чете като официална информация всеки ден и всеки може да си го потвърди за себе си. Днес Тъпф насърчи Путин да нападне НАТО, щото не си плащало за защитата от Щатите. Колко заблуден трябва да си за да продължаваш да подкрепяш мръсник който те рекетира и иска да вкара страната ти във война и иска Русия да я нападне. Защото България не е от най-плащащите за закрила от САЩ.

-1700

9

Люгер Химарс

12.02 2024 в 00:40

лекувайте се. не тръмп е президент на Америка в периода 2022-зима 2024 и не той е изпратил общо 13 танка абрамс;

просто казано, Sanata манипулира, поставяйки акцент и отговорности някъде другаде. И лъже в първото си изречение, защото човекът, който е отговорен за половин поробена Украйна се нарича Байдън.

1000

8

Sanata

12.02 2024 в 00:32

Байдън няма нищо общо, MAGA кочината начело с Тръпф и MTG, подпирани от слабоумници като Тъкър Карлсон (който скоро ще живее на покрива на Кремъл) не пуска помощ за Украйна. А що се отнася до Старлинк, Мъск обърна палачинката, вече не подкрепя Украйна, а Путин. Забелязва се по анти-украинските му постове, по това че отряза Старлинк достъпа на украинците в Крим. Мисля че се готви да влезе в политиката скоро, след като затворят Тръмп за метеж, той ше се курдиса за водач на MAGA безумието.

-1700

7

Люгер Химарс

11.02 2024 в 22:31

виждам как местните оправдават веднага всички и всичко.
Дълбока неграмотност граничеща с измислица: първо пакетите старлинк са кодирани и не е възможно просто да се пленят и ползват, второ, Украйна говори и посочва данни, че зоната на подаване на интернет се е разширила до курск и рязан. И това ли са "спекулации"? Аз мисля че просто оправдавате русняшката схема за предаване на Източна Украйна на руснаците. От Байдън.

1236

6

БотоксПутю

11.02 2024 в 20:06

Оборудване за Старлинк се продава в Амазон и Алиекспрес. В интернвт се продават и инструменти за хакване на Старлинк. А и руснаците си имат квалифициран персонал за такива дейности. Краденето на интелектуална собственост им е от времето на соц-а. Башка плененото оборудване.
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика