Руският посланик в Париж: Асад ще се оттегли след преговори

Лъчезар Вълев 20 юли 2012 в 16:01 2668 0

Башар Асад. Снимка: ЕПА / БГНЕС
Башар Асад. Снимка: ЕПА / БГНЕС

Сирийският президент Башар Асад е готов да се оттегли от поста си след преговори, по един цивилизован начин. Това заяви пред RFI руският посланик в Париж Александър Орлов.

На въпрос дали Асад вече е обречен да падне, дипломатът отговори: "Мисля, че за него ще бъде трудно да остане - след всичко, което се случи."

Според Орлов още на 30 юни, по време на конференцията в Жeнева, Асад е дал съгласието си Сирия да започне преход към по-демократичен режим.

По думите на руския дипломат сирийският лидер назначил свой представител, за да води преговорите с опозицията, което било знак, че той приема да си тръгне, при това по цивилизован начин.

От сирийското министерство на информацията отрекоха твърденията на дипломата и заявиха, че изказванията на Орлов са "доста далеч от истината".

Само преди ден Русия и Китай упражниха за трети път правото си на вето при поредните опитите на ООН  за оказване на натиск мърху режима на Асад.

Това предизвика критиките на САЩ и ЕС, които предложиха проекторезолюцията в Съвета за сигурност.

Междувременно сирийската армия започна цялостна контраофанзива, за да си върне кварталите в Дамаск, които са контролирани от бунтовниците. Това е съобщил източник от сирийските служби за сигурност.

Според информацията контранастъплението е в ход от четвъртък и целта му е да възстанови контрола на армията върху квартали, в които са се внедрили терористи, така че да гарантира сигурността на жителите.

Малко след като превзеха квартала Мидан, лоялните на сирийския режим сили превзеха в петък и квартал Джобар в източната част на Дамаск, предаде Сирийският център за наблюдение на човешките права.

Те са били тежковъоръжени и са били превозвани с камиони и автомобили.

В нощта срещу петък сирийските бунтовници се изтеглиха от квартал Мидан, след като бяха подложени на тежък обстрел.

"Това е тактическо изтегляне. Оставаме в Дамаск", заяви бунтовническият командир Абу Омар. 

От началото на протестите срещу режима на сирийския президент Башар Ал-Асад в Сирия са загинали над 17 000 души.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews