Руският патриарх: Страните да се мобилизират и изкоренят тероризма

OFFNews 15 ноември 2015 в 08:00 4904 6

Руският патриарх Кирил.

Патриархът на Русия Кирил изпрати до президента на Франция Франсоа Оланд съболезнователно писмо по повод терористичните нападения в Париж от 13-и ноември, при които загинаха 128 души и бяха ранени над 300, съобщи сайтът "Добротолюбие".

В него Кирил призовава за мобилизиране на държавите и изкореняване на злото:

"Новините за терористичните нападения над Париж отекнаха с голяма скръб в моето сърце. Като резултат на тези дяволски деяния, стотици бяха убити и мнозина ранени. От името на Руската православна църква искам да изразя дълбоки съболезнования към Вас и към целия френски народ. Тероризмът е източник на зло, на безброй мъки и бедствия, унищожава човешкия живот и търси да внедри страх в душите на хората. Да му се противопоставяме е ефективна мярка да се решат и преодолеят съществуващите различия и да се мобилизират различните държави за една единна и смела съпротива срещу злото.

Моля се Всемилостивият Бог да даде покой на душите на загиналите, бързо възстановяване на ранените и утеха, сила на духа и кураж на техните семейства, роднини и близки, за да преминат изпитанието срещу което са изправени", пише патриархът в писмото си.

Свое изявление, макар и доста по-мирно и по християнски, направи и митрополит Емануил, президент на Събранието на православните митрополити на Франция (AEOF):

„Хората са телесни и нищожни и нито едно страдание не може да се понесе без Божията благодат, която ни укрепва“ (Молитва към св. Наум Охридски).

Безпрецедентни терористични атаки отново изпълниха със страх сърцата на парижани. От мое име и това на всички православни френски епископи силно се моля за загиналите и пострадалите и осъждам като недопустими тези варварски деяния. Тези трагични случки са знак и апел за национално уединение, да се научим да живеем заедно един със друг и един до друг, да се научим как да водим съвместен живот и най-вече да запазим фондациите на нашата Република.

Призовавам всички православни християни във Франция да молят Бога за упокоение на загиналите и страдащите, за техните семейства и близки. Всички да се помолим за Франция и за всички държави засегнати от тероризма", казва той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови