Атентатите в Париж: Единият убиец е влязъл в Европа с вълната бежанци от Сирия

OFFNews 15 ноември 2015 в 01:30 8439 4

Френски полицаи

Снимка Би Би Си

Френски полицаи от екипа, прекратил избиването на заложници в концертната зала «Батаклан».

Терористите, извършили масовите убийства в Париж в нощта на 13 срещу 14 ноември са «тренирани професионалисти», действали с паравоенни методи и с «невероятно хладнокръвие». Освен това изглежда доказано, че един от убийците е влязъл в Европа в началото на октомври с вълната бежанци от Сирия.

Това съобщи малко преди полунощ електронното издание на френския всекидневник «Фигаро», което се позовава на информация от следствието.

Така общото убеждение, че зад атентатите стои «Ислямска държава», е потвърдено и от първите анализи на събраните доказателства.

Три групи, пише «Фигаро» са координирали действията си. Възможно е, тези хладнокръвни убийци да са били подготвяни в тренировъчни лагери на ИДИЛ, с други думи някъде в завзетите от терористичната групировка земи в Сирия и Ирак.

Жертвите на атентатите към момента са 129; ранените са 352-ма, от които 99 в много тежко състояние.

Френските дознатели са убедени, че участниците в трите групи или поне повечето от тях идват от зони на сражения в Сирия, продължава «Фигаро». Те описват ислямистите като «професионалисти», «перфектно координирани и привикнали да използват военни оръжия».

«Това не бяха хора, които вчера са открили как се борави с бойно оръжие... Те методично презареждаха автоматите. Без угризения», казва Жулиен Пеарс, журналист от радио «Европа 1», който е бил в «Батаклан». Той описва един от терористите като «машина за убиване».

Прокурорът Франсоа Моленс е уточнил, че всичките седем мъртви ислямистки нападатели са били сходно въоръжени: автомати «Калашников» калибър 7,62 мм, различни «марки» и експлозивен елек натъпкан с TATP – много летливо взривно вещество, използвано в атентатите в Лондон през 2005 година.

Зарядът е бил свързан с детонатор, включван чрез бутон. А в елеците на камикадзетата край Националния стадион е имало и болтове и гайки, за да бъдат жертвите възможно повече.

«Хората, завърнали се от бойните зони в Сирия и Ирак на това са учени – е казал пред «Фигаро» Марк Тревидич, бивш магистрат, специализиран по антитерористични следствия. – Очевидно е, че поне част от терористите са били с този профил. Експлозивните колани са деликатно пиротехническо приспособление. Трябва да знаеш как да го направиш, трябва да знаеш как действа. Трябва да можеш да се движиш без да го взривиш случайно...»

От 4 до 5 месеца подготовка изисква такъв тип операция, е добавил магистратът. Освен това «тези хора имат предимството да познават много добре Франция, нейните традиции, механизмите на всекидневието. Те имат и приятели в нея.»

Сирийски паспорт, издаден на мъж, роден през септември 1990 г. и неизвестен за френските служби, е намерен близо до трупа на единия нападател край националния стадион.

От Париж веднага е било отправено питане до гръцките власти, за да се разбере дали името от паспорта, съответства на мигрант, идващ от Сирия и проверен на гръцката граница. (По-рано вчера следователите не бяха сигурни даже дали документът не е фалшив.)

Отговорът от Атина е положителен. А според авторитетния гръцки всекидневник «Катимерини», младият мъж е минал граничния контрол на остров Лерос на 3 октомври, иначе казано в рекордния от началото на годината месец в мигрантската вълна.

Все пак предстоят и други проверки, по-специално дали пръстовите отпечатъци, които са взели от «бежанеца» граничарите на Лерос, съвпадат с тези на трупа край «Стад дьо Франс».

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови