Руски самолет пак нарушил пространството на Турция

OFFNews 30 януари 2016 в 18:46 9641 34

Снимка Архив

Руски военен самолет отново е нарушил въздушното пространство на Турция вчера, Анкара привика посланика на Москва, за да иска обяснение за инцидента.

Турция заплаши, че ще има последствия, отговорността за които ще падне изцяло върху Русия, съобщи Газета.ру. 

Държавният глава Реджеп Ердоган предупреди, че „Русия ще трябва да понесе последиците за такова нарушение срещу турските суверенни права". Такава безотговорна стъпка не е от полза нито за Руската федерация, нито за отношенията между НАТО и Русия, нито за регионалния и световния мир“, допълни турският президент. 

Генералният секретар на НАТО призова Русия за пълно зачитане на въздушното пространство на Алианса. Това се казва в официално заявление, публикувано на интернет страницата на военната организация на Запада. „Русия трябва да предприеме всички необходими мерки, за да гарантира, че такива нарушения няма да се случват отново“, се казва в изявлението на Алианса. В текста се казва още, че НАТО подкрепя Турция и териториалната й цялост. 

Руското министерство на отбраната опроверга изявленията на Турция за предполагаемо нарушение на туркото въздушно пространство от руски военни самолети Су-34.

Преди 2 месеца Турция свали руски самолет на границата със Сирия, което доведе до размяна на заплахи и икономически санкции.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!