Руски риболовен траулер потъна в Баренцово море, 17 моряци са загинали

OFFNews 28 декември 2020 в 17:19 3987 0

Снимка https://ria.ru/

Руският риболовен траулер "Онега" се преобърна и потъна днес в ледените води на северното Баренцово море. Смята се, че 17 души от 19-членния му екипаж са загинали. Двама моряци са спасени, предаде Ройтерс.

Руското министерство на извънредните ситуации съобщи, че най-вероятна причина за потъването на траулера край архипелага Нова земя е било силно обледяване на корпуса.

Двама моряци са били спасени от друг риболовен съд в района, а издирването на останалата част от екипажа продължава, допълни министерството, цитирано от ТАСС.

Шансовете за оцеляване в такива условя, дори някой да е бил с непромокаем костюм, на практика са нулеви, каза за агенция Интерфакс източник, запознат със ситуацията. Той изброи буря, силни ветрове и температура на въздуха от около 30 градуса под нулата.

Кораби от руския Северен флот се насочиха към района, за да се опитат да помогнат в търсенето на оцелели, съобщи Интерфакс.

Руският Следствен комитет, който разследва тежки престъпления, каза, че се опитва да установи дали потъването е свързано с нарушенията на правилата за безопасност при мореплаване и разглежда различни хипотези.

Военен самолет беше изпратен в района, за да помогне в спасителната операция, предаде ТАСС като се позова на руското министерство на отбраната.

Спасителните кораби провеждат издирването при температури от около минус 20 градуса и четириметрови вълни, съобщи министерството на извънредните ситуации.


Служител в пристанището на Мурманск каза за ТАСС, че в арктическите води вече е бил открит един мъртъв член на екипажа. Според руската федерална агенция по риболова "Росриболовство", предварителният анализ на ситуацията показва, че причина за потъването може да е съчетание на неблагоприятни метеорологични условя и неспазване на техниката за безопасност при работа през есенно-зимния период, предаде ТАСС. Не се изключва и навлизане на вода през амортисьор, което е довело до внезапна загуба на устойчивост на плавателния съд.

По данни на "Росрибиловство" капитанът на кораба "Войково", който е бил в непосредствена близост до "Онега", е получил сигнал за бедствие в 4.08 ч. сутринта московско време. В 4.12 ч. "Онега" изчезва от навигационните системи.

"Войково" веднага потегля към мястото на инцидента и открива двама моряци, които са качени на борда му. Те не са били замръзнали, но са се намирали в шоково състояние, съобщи ТАСС.

Руският президент Владимир Путин поднесе съболезнования на семействата на моряците, за които се смята, че са загинали.
/БТА

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови