Руски хакери се загнездили в мрежата на най-големия украински мобилен оператор още през 2022 г.

1,1 милиона украинци живеят в малки градове или села, където други мобилни оператори нямат покритие

OFFNews 04 януари 2024 в 11:38 1414 1

Снимка Getty Images

Руски хакери са били в системата на най-големия украински мобилен оператор "Киевстар" поне от май миналата година след кибератака, която трябва да служи за "голямо предупреждение" за Запада, съобщи високопоставен представител на Украйна, отговарящ за киберсигурността.

"Киевстар" е най-големият от трите основни украински оператора, а около 1,1 милиона украинци живеят в малки градове или села, където други мобилни оператори нямат покритие. Заради атаката хората побързаха да си купят нови симкарти, което доведе до дълги опашки.

Банкоматите, използващи симкарти на "Киевстар" за интернет, престанаха да работят, а сирената за въздушна тревога, използвана по време на ракетни нападения и атаки с дронове, не функционира правилно в някои региони.

С нивото на достъп, което са имали, хакерите са имали възможност да откраднат лична информация, да разберат местоположението на телефоните, да прехващат есемеси и може би да крадат акаунти в "Телеграм".

Преди две години една от най-големите хакерски атаки след руската пълномащабна инвазия в Украйна доведе до спиране на услугите на най-големия украински телекомуникационен оператор за около 24 милиона потребители в продължение на няколко дни.

Ръководителят на отдела за киберсигурност в Службата за сигурност на Украйна Иля Витюк заяви, че кибернападението е причинило "катастрофални щети" и е имало за цел да нанесе психологически удар и да събере разузнавателна информация.

"Тази атака е силно послание, голямо предупреждение не само за Украйна, но и за целия Запад, за да разберем, че всъщност никой не е недосегаем. "Киевстар" е богата частна компания, която е инвестирала много средства в киберсигурността", подчерта Витюк.

По думите му атаката е унищожила почти всичко, включително хиляди виртуални сървъри и компютри. Според експерта вероятно е първият пример за разрушителна кибератака, която напълно унищожила ядро на телекомуникационен оператор.

Службата за сигурност на Украйна установила, че хакерите вероятно са опитали да проникнат в системата на "Киевстар" още през март миналата година или по-рано. Сигурно е, че са били в системата на "Киевстар" поне от май 2023 г., заяви Витюк.

Говорител на "Киевстар" заяви, че компанията е работила в тясно сътрудничество със Службата за сигурност на Украйна, за да разследва атаката, и ще предприеме всички небходими мерки, за да предотврати бъдещи рискове. "Няма доказателства за изтичане на лични или потребителски данни", твърди той.

Все пак кибернападението не е повлияло особено на украинската армия, която не разчита на мобилни оператори, а използва различни алгоритми и протоколи, подчерта Иля Витюк. "Що се отнася до прехващането на дронове и на ракети, за щастие не, ситуацията не ни се отрази силно", каза той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1650

1

ob1

04.01 2024 в 11:49

Абе кога най-после на шиб@ните орки ще им бъде резнат достъпа до интернет?!? Виртуална стена около тия нещастници и да си четат вконтакте и вщепселе...
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки