Руската търсачка Яндекс мина на дизел, Финландия й спря тока за сървърите

OFFNews 04 май 2022 в 21:24 12881 2

Снимка Data Center Dynamics

Финландия е спряла електрическото захранване на интернет гиганта Яндекс, наричан понякога „руския Гугъл“. Компанията не е включена в санкционните списъци на Европейския съюз и САЩ, но въпреки това финландците не искат да й дадат ток. По тази причина сървърите са минали на резервно захранване с дизелово гориво, пише полското издание Interia.

Сървърите на Яндекс се намират във финландския град Мянтсяля, на около 60 км северно от Хелзинки. Местоположението им можеше да си остане анонимно, ако финландската енергийна компания Nivos Energia Oy не беше обявила, че спира електрозахранването на Яндекс. От пресцентъра на Яндекс са признали пред ТАСС, че от 25 април местните сървъри се захранват от дизелови генератори.

През средата на март бяха наложени санкции на изпълнителния директор на компанията Тигран Худавердян, но не и на самата търсачка. След попадането му в черния списък Худавердян подаде оставка. Това не попречи европейски доставчици на електроенергия да прекратят договорите с напуснатата от него компания.

Центърът за база данни в Мянтсяля е проектиран да поддържа минимум 10 MW IT оборудване. В изявление от Яндекс, цитирано от datacenterknowledge.com, се казва, че сървърите остават напълно функциониращи и че се водят преговори за доставка на електроенергия с Nivos Energia Oy.

Сървърната база на Яндекс във Финландия беше открита през 2014 г. като първи в историята проект на компанията „на зелено“ и се отличава с възможността да предоставя  топлината, генерирана от сървърите, за отоплението на близо 1000 жилища в района на Мянтсяля.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови