Руска агентура в полския парламент? Много е вероятно, смята лидерът на мнозинството в Полша Ярослав Качински

Красимир Крумов 15 юни 2022 в 11:13 1427 0

Ярослав Качински

Снимка Prawо i Sprawiedliwość

Ярослав Качински говори за финансовите възможности за Русия за купуване на агенти в Европа.

„Руската агентура е явление, с което най-накрая трябва да започнем да се борим сериозно.“ – това обяви в ефира на Трета програма на полското национално радио вицепремиерът и лидер на управляващата страната „Право и справедливост“ (ПиС) Ярослав Качински. На въпрос дали в полския парламент действат руски агенти, Качински отговори, че макар да са нужни силни доказателства, „може да се предположи, че да“.

Ярослав Качински, съвместно с ръководството на Министерството на вътрешните работи и администрацията, представи във Варшава законопроект за защита на населението в състояние на природни бедствия, който вече беше приет от Комитета при Министерския съвет по въпросите на националната сигурност и въпросите на отбраната. По време на интервюто водещият зададе въпроса в каква степен атаката на Русия срещу Украйна е оказала влияние върху законопроекта. Качински обясни, че са важни положенията от проектозакона, които „разширяват възможностите за действия, насочени към създаването на затруднения за различни видове актове на вражески сили на територията на Полша“.

Лидерът на ПиС заяви, че агентурната дейност на Русия е явление, което с висока степен на засилване се наблюдава в цяла Европа. „Това е явление, с което най-накрая трябва да започнем да се борим сериозно. Трябва да изменим тази ситуация, а за да я изменим трябва да бъдем ефективни, нужни са корекции, разбира се в рамките на демократичната и правова държава, каквато е днес Полша.“ В този момент последва въпросът за наличието на руска агентура в полския парламент.

Качински заяви, че не може да даде ангажиращ отговор, който да може да бъде доказан в хода на едно съдебно производство, където са необходими много силни доказателства за вина. „Но може да се предположи, че да, но това е в доста по-широк смисъл. Това е явление, което действа на различни места и може да се окаже, че от тази гледна точка парламентът не е първостепенното място, където тази агентура се проявява.“ – каза Ярослав Качински. „Това явление, продължи лидерът на ПиС, се основава на въздействие върху обществения живот с различни методи. Така и формите на влияние са различни – понякога директни, понякога индиректни, а понякога става въпрос за подкупване.

Председателят на управляващата партия обърна внимание на огромните финансови възможности на Русия, когато става въпрос за агентура. „Могат да харчат пари без контрола, който се осъществява в демократичните държави – от държавния бюджет, от държавни средства, от други фондове, но могат да използват и средствата, с които разполагат богатите, много богатите и още повече богатите руснаци, т. е. олигарсите.“ – допълни Качински.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!