Русия застава начело на Съвета за сигурност на ООН

OFFNews 01 юни 2014 в 13:18 2899 3

Съветът за сигурност на ООН.

Русия поема от днес председателството на Съвета за сигурност на Организацията на обединените нации. Тя поема щафетата от Южна Корея и ще я предаде след един месец на Руанда, предаде ИТАР-ТАСС.

Макар председателството на Съвета за сигурност да е до голяма степен представителна функция, Русия може да забави усилията за приемане на резолюция на Съвета за по-широк хуманитарен достъп в Сирия, съобщи ДПА, цитирайки експерти.

За такъв документ настояват няколко членове на Съвета, но Русия е против. В момента се водят преговори за резолюция с остър тон, която да осигури трансгранични доставки на помощи без съгласието на сирийското правителство.

Чрез правото си на вето обаче Москва, която е ключов съюзник на президента Башар Асад, може да използва процедурни хватки, за да забави работата по приемането й.

„Много внимание ще бъде обърнато на Близкия изток, ще бъде обсъден напредъка по уреждането на близкоизточния проблем, положението в Йемен, Либия, процесът на химическата демилитаризация на Сирия, хуманитарната ситуация в страната", постоянният представител на Русия в ООН Виталий Чуркин.

Очаква се този месец да има заседание за Афганистан, както и поредица от срещи по въпросите на Африка, включително ситуацията в Мали и Кот д`Ивоар, в района на Сахара - Сахел. Също ще се обсъдят въпроси, свързани с отношенията между Судан и Южен Судан.

Въпреки че в графика не е предвидено заседание за Украйна, Чуркин не изключва възможността да се проведе и такова. „Всеки член на Съвета за сигурност има право да поиска заседание във връзка със ситуация, която, по негово мнение, може да застрашава международния мир и сигурност", каза той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!