Путин: Русия ще уважи резултатите от изборите в Украйна

OFFNews 23 май 2014 в 15:44 3244 4

Владимир Путин

Русия ще уважи резултатите от предстоящите президентски избори в Украйна, но ще следи внимателно какво се случва там. Това заяви руският президент Владимир Путин по време на икономически форум в Санкт-Петербург.

Москва ще работи с новите структури на Украйна след изборите. Надяваме се на спиране на боевете в страната, подчерта Путин, като допълни, че сега не е подходящ момент за президентските избори, тъй като те трябва да бъдат предшествани от референдум и конституционна реформа.

В Украйна в момента се води истинска гражданска война. Насилието на Изток и конкретно в Донецк и Луганск сериозно попречиха на подготовката за изборите, посочи Путин.

Събитията в Украйна са резултат от действията на САЩ и Европа, които искат сега Русия да изчисти калта. Ясно е какъв е проблемът. За нас ситуацията в Украйна е жизнено важна, а за САЩ тя е технически въпрос, коментира Путин.

По повод анексирането на Крим Путин отново каза, че Русия е постъпила правилно, тъй като по този начин са били избегнати сблъсъци и жертви.

Властта в Украйна можеше да се смени и без преврат. Трябваше да се направят избори и тогава същите хора щяха да дойдат на власт, но по легален начин. Ние като идиоти щяхме да платим 15 млрд., както бяхме обещали, щяхме да оставим ниските цени на газа и да продължим да субсидираме икономиката на Украйна, посочи той.

По повод газовия проблем Путин обяви: "Тези 3,5 млрд., които ни дължи Украйна, ни трябват. Нека да ни платят дължимото, за да се нормализира ситуацията". 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови