Русия засега не вижда смисъл от продължаване на преговорите с Вашингтон

Рублата отбеляза спад спрямо еврото и долара, веднага след интервюто на Сергей Рябков

OFFNews Последна промяна на 13 януари 2022 в 18:40 2557 1

Сергей Рябков

Руският министър на външните работи Сергей Лавров нарече "нервен срив" приетия от Конгреса на Съединените щати законопроект за нови санкции срещу Русия. А заместникът му Сергей Рябков обяви, че засега Москва не вижда смисъл от продължаването на преговорите с Вашингтон. 

В ефира на Първи канал Сергей Лавров каза, че до седмица очаква от генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг писмен отговор на руските предложения за гаранции в сферата на сигурността. И допълни, че от отговора ще зависят по-нататъшните действия на Русия.

"Както каза президентът, последователно ни заблуждаваха и лъгаха от началото на 90-те години, а сега ни казват: Искате да направите нещо в свой интерес? А какво ще ни дадете в замяна? Вече всичко ви дадохме. От 90-те години не реагираме на много други неща, които ни бяха обещани, включително на хартия. Имам предвид неразполагането на постоянна основа на значителни военни части в новите страни членки на НАТО", посочи Лавров, цитиран от БНР.

Последва и реакцията на Рябков пред телевизия RTV1, че Москва не възнамерява да обсъжда никакви други въпроси, докато се запазва перспективата за по-нататъшно разширяване на НАТО на изток.

"Американците искат да започнат диалог с нас по някакви фрагменти в сферата на сигурността и така, грубо казано, да изпуснат парата от руската позиция, да намалят налягането, да премахнат напрежението. И в същото време, прикривайки се зад диалога по фрагментите, да продължават процеса на геополитическо и военно усвояване на нови територии, приближавайки се все повече до Москва. Няма накъде за отстъпваме. Зад нас е Москва", заяви зам.-министърът.

След интервюто на Рябков рублата рязко поевтиня спрямо долара и еврото, а акциите на водещи руски компании като „Лукойл“, „Газпром“, „Норникел“ и „Сбербанк“ отбелязаха спад на Московската борса.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови