Русия си върна третото място по разходи за отбрана

OFFNews Последна промяна на 24 април 2017 в 11:32 1709 3

Русия си върна третото място по разходи за отбрана

Снимка mil.ru

Въпреки икономическата криза Русия заема трето място в света по разходи за отбрана. Това посочват резултатите от ежегодното изследване на Международният институт за изследване на мира в Стокхолм (СИПРИ). През 2015 г. Русия беше на четвърто място, след като беше изместена от Саудитска Арабия, въпреки увеличените разходи със 7.5 на сто до 66.4 милиарда долара.

През 2016 г. Русия отново е на трето място след САЩ и Китай с разходи от 69.2 милиарда долара, което е близо с 5.9 на сто повече, отколкото през 2015 година. Това представлява 5,3 процента от нейния БВП, нещо невиждано от разпадането на Съветския съюз преди четвърт век, подчертава авторитетната институция в бранша.

Разходите на Саудитска Арабия са спаднали с 30 % и са достигнали 63.7 милиарда долара, независимо от продължаващото ѝ участие в регионални конфликти.

На първо място остава военният бюджет на САЩ, увеличен през 2016 г. с 1.7 процента - на 611 милиарда долара. Следва Китай с 215 милиарда - увеличение с 5,4 процента, не тъй съществено, както през предходните години, съобщава БНТ.

Новият президент Доналд Тръмп направи армията свой приоритет в бюджетната сфера. И вече показа, че без колебания ще употребява сила, като обстреля през април въздушна база в Сирия и бомбардира позиции на "Ислямска държава" в Афганистан. Той отправи заплаха и към Северна Корея, отбелязва агенцията.

Според СИПРИ повишаването на американските военни разходи през 2016 г. "бележи може би края на една тенденция към спад", формирана през управлението на Барак Обама поради стремеж към бюджетни икономии и благодарение на изтеглянето на войскови контингенти от Афганистан и Ирак.

Но "бъдещото движение на разходите остава несигурно с оглед променливата политическа ситуация в САЩ", отбелязва Од Фльорант, която ръководи програмата за изследване на въоръженията и военните разходи. Западна Европа, подложена на ред терористични нападения от 2015 г. насам и критикувана от Доналд Тръмп заради недостатъчните й според него вноски в бюджета на НАТО, увеличава военните си бюджети вече втора година поред - с 2.6 на сто.

Почти наравно с Индия, която държи петото място, Франция е на шеста позиция по обем на разходите за отбрана с 55.7 милиарда долара, преди Великобритания с 48.3 милиарда.

В Централна и Източна Европа се усеща тенденция към превъоръжаване, особено в балтийските страни. Това "отчасти може да се припише на схващането, че Русия представлява по-голяма заплаха", констатира Симон Веземан, учен от СИПРИ.

Общият бюджет за военни нужди на европейските членки на НАТО надхвърля близо четири пъти този на Русия, допълва АФП.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22188

3

Стефан

24.04 2017 в 14:43

Ти па сега за кво подскачаш? Имат си хората големи победи, имат си големи музеи - възпитават си младежите в тях както умеят.
Оня ден беше годишнина от началото на щурма на Берлин. Това е и поводът.

25215

2

Лопе де Вега

24.04 2017 в 13:56

Ей, тарикатчета, има ли нещо неверно в написаното? Искате ли да ви напиша къде точно е построен макетът на Райхстага, за колко време и колко струва? Само не ме питайте защо точно вчера е превзет, защото и руснаците не са много сигурни.

Поздрав!

25215

1

Лопе де Вега

24.04 2017 в 11:56

Това е защото руснаците вчера похарчиха много пари за щурма на Райхстага. Превзели са го и са забили червеното знаме. Почти без жертви. Само на двама от бойците са им влезли парченца от шпертплата, но вече са в съзнание и стабилизирани. Днес Шойгу ще подпише списъците за награждаване на първите, влезли в леговището на врага, а утре ще го представи за утвърждаване на ху..., леле, кво щях да напиша. На путин, де. Ще раздават по два метра от петдесетте тона китайски георгиевски лентички, получени миналата седмица. Та това е, войната е скъпо нещо но...они за ценой не постоят...!

Поздрав!