Русия с първи санкции срещу Турция: край на безвизовия режим от 2016 г.

OFFNews 27 ноември 2015 в 16:35 9392 17

Снимка АФП

Русия слага край на безвизовия режим с Турция от 1 януари 2016 г. Това обяви руският външен министър Сергей Лавров след среща със сирийския си колега Валид Муалем.

Заплахата от страна на Турция има съвсем реален характер, тя не е измислена. Заплахата е съвсем реална и ние с отговорност съобщаваме за това, подчерта Лавров.

Това са първите санкции срещу Турция, за които Русия взема решение, след като в сряда турските ВВС свалиха руски изтребител Су-24.

След инцидента Москва обяви, че няма да има военен отговор срещу Турция, но след случилото се все пак ще има последствия. В четвъртък руският премиер Дмитрий Медведев обяви, че е дал двудневен срок на своите подчинени да измислят икономически и хуманитарни санкции срещу Турция. 

Веднага след свалянето на руския самолет Москва поиска от руските туроператори да спрат да продават туристически пакети за Турция. Руските граждани, които вече се намират в страната, бяха призовани да се приберат в Русия. 

Около 4 млн. руски туристи посещават Турция всяка година, това са приходи от около 1 млрд. долара за Турция, обяви говорителят на Съвета на Федерацията на Русия Валентина Матвиенко.

Очаква се в следващите дни да бъдат обявени и други санкции срещу Турция. 

По-рано днес турският президент Реджеп Ердоган обяви, че отново е поискал среща с руския си колега Владимир Путин, но до момента не е получил отговор. 

По същия начин Путин е реагирал и на исканията му за среща и за телефонен разговор през последните дни, оплака се Ердоган. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!